Копие на легендарното Самарско зннаме бе тържествено посрещнато вчера в град Шипка. То премина хиляди километри разстояние от Северния полюс до България, пресече държавни граници, за да бъде посрещнато в града, намиращ в подножието на героичния връх Шипка. Копието на знамето бе донесено от делегация от втория Международен православен Славянски ход ‘2018 от Мурманск до Балканите, посветен на 140-годишнина от Руско-турската война от 1877-1878 г. и по случай 141 години от Шипченската епопея. То е било специално изработено за българската част от похода, преминаващ през страни, където звучи славянска реч.


Участници в Славянския ход са известният телевизионен журналист Сергей Юдков, журналистът от ИТАР-ТАСС Лев Фидосеев, директорът на Областната мурманска филхармония и театър Андрей Бобров, режисьорът и операторът на мурманския телевизионен клуб Андрей Съйчев, д-р Александър Сининицин, син на известния писател Валерий Чарторийский, редакторът на вестника в Мурманск Дмитрий Коржов и поетът Иля Виноградов, ръководители и организатори на Славянския ход. Всички те са изминали над 11 хиляди километра, преминали са през 8 държави и са пресекли 14 граници, за да развеят знамето, разказа кметът на град Шипка Василка Панайотова. Тя, заедно с представители на Народно читалище „Светлина – 1861” и духовници от Шипченския манастир посрещнаха участиците в похода.

Началото на проекта бе поставено на 16 август в Мурманск на тържествена церемония, състояла се пред паметника на равноапостолите Кирил и Методий, скрепяващ българо-руската дружба и признателност към създателите на славянската азбука. Изготвеното в Мурманск копие на Самарското знаме, което преди време бе развято на северния полюс от капитана на ледоразбивача Олег Шчапин и Марина Чистогонова, секретар на мурманското поделение на Съюза на писателите в Русия, е основен символ на похода.Създадено е от монахини от град Самара (Русия) и е дарено на Българското опълчение по време на Руско-турската война (1877 – 1878). В центъра на червено-бяло-синия флаг има златен кръст с изображение от едната страна на Богородица, а от другата на светите братя Кирил и Методий. Славянският поход преминава близо 12 хиляди километра от Русия през българската столица, Шипка, Велико Търново, Полски Тръмбеш, Ловеч, Варна. Следващите му спирки са в Черна гора, Босна и Херцеговина, Полша, Беларус и се връща отново в Мурманск на 7 септември.

По време на похода участниците посещават паметни места, свързани с руската история и събития, които обединяват славянските народи, сред които е и светинята на град Шипка – храм „Рождество Христово”, църквата със златните кубета, построена със средства, набрани чрез дарения, предимно в Русия, но също и в България. Строежът започва през 1885 г. и завършва през 1902 г. под ръководството на руски архитекти.

Церемонията по посрещането на Славянския ход в град Шипка започна със звън на камбаните на храма и посрещане на Самарското знаме от представителите на Кметството, читалището и духовници. Гостите бяха приветствани по стара българска традиция с топла питка и сол лично от кмета на град Шипка.

С "Добре дошли" ги посрещнаха жителите и приятелите от Национално дружество "Традиция" - Казанлък. Поздрав към гостите бе отправен и от ВГ "Възраждане " към НЧ ,,Светлина -1861". Участникът в Славянския ход '2018 - журналистът Иля Виноградов, сподели своите впечатления за местата, през които са минали на път за България, и изрази своята голяма любов към българския народ. Празничната програма продължи с поклонение пред паметта на руските герои и български опълченци в криптата на храм ,,Рождетсво Христово" при Шипченския манастир.

Денят завърши и с поредното гостуване на руски приятели от рокерския клуб "Нощните вълци", известни като рокерите на Путин.

Участниците в Славянския ход подариха на Кметство Шипка прекрасен дар - знака символ на град Мурманск.