Получени са вече първите дарения за летния стаж в най- новата лаборатория по експериментална физика в Сан Диего, Калифорния, на трите талантливи в областта на физиката казанлъшки момчета, възпитаници на ППМГ „Никола Обрешков“ в града.


Стажът в експерименталната школа за лазерни и атосекундни рентгенови технологии към лабораториите на професорът по физика и Почетен гражданин на Казанлък Теньо Попминчев Теньо, съвместно с фондация ТЕО, е първият по рода си за млади таланти във физиката отвъд Океана.
Целта е да се даде високотехнологично обучение на най-перспективните млади български физици чрез летен стаж в Popminchev Labs в Сан Диего, Калифорния.

Сред първите дарители, подкрепили каузата за развитие на младите таланти на Казанлък, е Синдикалният комитет на КНСБ / Конфедерация на независимите синдикати/ в „Арсенал“, които дариха 1 500 лева за обучението на Алекандър Проданов, Алексанъдр Глушков и Стелиян Иванов.
Стажантите за 2019 година са топ медалистите на страната от международни състезания по физика и математика, млади български надежди в областта на науката и са избрани лично от проф. Попминчев.
Сред дарителите до момента е и частно лице от Казанлък, пожелало анонимност.

За пътуването и престоя на тримата ученика там, както и за едноседмичния престой на техния учител Тедосий Теодосиев са нужни общо 15 хиляди долара, в това число и пътни разходи.
Средствата трябва да бъдат набрани най- късно до средата на август. Летният стаж ще е в периода 26 август -1 4 септември тази година.
С набирането на средства е ангажирана фондацията, основана от бивши ученици на учителя по физика Теодосий Тедосиев.

Може да подкрепите каузата с дарение и лична лепта тук:

Основание за банковия превод „За летен стаж в Попминчев Лабс“.
За повече информация за стажа и начините за дарение:
Владимир Калинов, +359 (87) 7293 269

Професор Теньо Попминчев е възпитаник на казанлъшката Природо-математическа гимназия.
Прави първите си крачки в света на физиката в школата за олимпийци на Теодосий. През 2003 г. започва pабота в инcтитyта ЈІLА към Колорадския университет в Болдър, който е световен лидер по атомна, молекулярна и оптична физика с пет Нобелови награди в тази област за последните две десетилетия. През 2016 г. българинът попада сред десетте най-обещаващи учени в света на авторитетното научнопопулярно списание Science News. През 2018 г. стартира собствени лаборатории на два континента – Popmintchev Labs към University of California, San Diego и към Техническия университет във Виена – TU Wien, фокусирани върху нови технологии за атосекундни рентгенови лазери и квантов дизайн на лазерна светлина.
Кои са одобрените момчета:


Александър Проданов,в девети клас в ППМГ „Никола Никола Обрешков“ – Казанлък с профил „Математика“. Интелектуален състезател е в олимпиади по физика (европейско ниво), математика (международно ниво), химия (национално ниво) и астрономия, отличил се с редица златни и сребърни медали. Интересува се от лазери. Александър прави електронни схеми като хоби, дори е успял да направи собствен стробоскоп. Обича да се учи как се извеждат физични закони, за да опознае по-добре основите на физиката.
Александър Глушков, ученик в девети клас в ППМГ „Никола Обрешков“ – Казанлък с профил „Математика и физика“.
Интелектуален състезател е в национални олимпиади по физика, математика, информатика и астрономия, с редица медали и челни класирания. От пети клас посещава редовно летни школи на Тео, както и извънучилищни занимания по информатика, физика и астрономия.
Обича теория на физиката и иска да види и докосне практическия аспект на науката. Физиката тече в кръвта на семейството – вуйчото на Александър е професор по лазерна физика в Мюнхен.
Стилиян Иванов, ученик в десети клас в ППМГ „Никола Обрешков“ – Казанлък. От стажа в Попминчев Лабс иска да получи практически познания по физика и да види как работи една истински модерна лаборатория.