С шествие, ритуал по издигане на националното знаме и тържествена заря –проверка пред паметника на загиналите за българската свобода в парк „ Розариум“ в Казанлък, бе отбелязан националният празник на страната – Трети март.
В тържествените прояви участваха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир каракачанов, посланикът на Руската Федерация у нас, Анатолий Макаров, делегация от Съвета на Федералното събрание на Русия, от побратимения на Казанлък руски град Толиати, народни представители, областният управител на Стара Загора, Старозагорският митрополит Киприан, кметът на община Казанлък, председателят на Общинския съвет в града, общински съветници, воини от 61 Стрямска бригада.
Десетки граждани, представителни групи от казанлъшките училища, патриотични организации, се поклониха пред подвига на загиналите за освободителните войни на България, увековечен с войнишкия паметник в парк „Розариум“.
Светинята е възстановена и реставрирана със средства от Министерство на отбраната.



Построен за три години, с волни дарения на казанлъшки розотърговци и местни патриотични организации, паметникът е открит през 1937 година.
„Независимо от превратностите на времето ние нямаме право да се отказваме от нашите идеали, от идеалите, заради които са умирали нашите национални герои. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов, на откриването на възстановения войнишки паметник на загиналите воини за свободата на България.


Той призова днешните българи, наследниците на героите, да осъществят „идеала на предците си за силна и просперираща България, в която гражданите ще живеят с достойнство и в мир.“
„Преди битките за свободата си, българският народ вече бе спечелил своята духовна битка, основана на опазването на род, език и вяра“, каза в приветствието си кметът на община Казанлък Галина Стоянова. Благодарността на българския народ към русите освободители и руския народ преминава през днешните духовни и културни връзки на двата народа, така както ние го правим вече 25 години заедно – Толиати и Казанлък. И това не е просто история, защото знанието и почитта ще минават по мостовете, които ние ще изградим между народите си. А младите хора са онези, които ще ни следват.“, каза още кметът на Казанлък .


Заедно с руският си колега- кметът на побратименият град Толиати- Сергей Анташев, връчиха наградите на най- добрите млади автори, отличени в националния конкурс „Венчайте България с лаврови венци“. Пред паметника на загиналите за българската свобода в парк „Розариум“ бяха поднесени венци и цветя.

След края на тържествата министърът на отбраната Красимир Каракачанов коментира ситуацията по границите на българия и Гърция и създалото се напрежение там, заради опитите на няколко хиляди мигранти да пресекат границата с Гърция:
Каракачанов я определи като „много тревожна, с истински сражения между миграните и гръцката армия и полиция“.


По думите на министъра, „ако миграните успеят да пробият на гръцка територия,най- вероятно ще влезнат и в България.“
Той изрази надежда в следващите няколко дни да се дипломатическо решение на кризата.