Плакет с изображението на златната маска на Терес, дарен на Генералния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова от делегацията от Община Казанлък, посетила Париж през април 2015 година, бе акцент през цялото време на последното телевизионно интервю, дадено от довчерашния генерален секретар на Световната организация за опазване на културното наследство пред bTV. Това е и последното интервю на Бокова, дадено и в това качество, в последния й ден като генеален директор на организацията.

Плакетът с изображението на тракийския владетел бе дарен от кмета на Община Казанлък Галина Стоянова на 16 апил 2015 година, по време визита в кабинета на генералния секретар на ЮНЕСКО. Визитата бе в рамките на гостуване на казанлъшка делегация в Париж за откриването на изложбата за тракийското наследство в Лувъра.


По време на тази визита Ирина Бокова предложи Празникът на розата в Казанлък да се вслючи в нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, с мотива, че "Казанлък е емблематичен с розата и Казанлъшката тракийска гробница", като увери, че "включването на Долината на тракийските царе в списъка на световното културно-историческо наследство в обозримо бъдеще е напълно реално."

В Тв интервюто Бокова прави равносметка на двата си изминали мандата начело на ЮНЕСКО, говори и за дублажа на двете български кандидатури за поста генерален секретар, както и за мястото на България в ЮНЕСКО.

"Има много каузи за които човек може да се бори и аз ще продължа да го правя", каза още Бокова, като подчерта, че ще продължи да работи в сферата на научната и културна дипломация, за духовното развитие и междукултурното развитие в един глобализиращ се свят.