Казанлъчанин получава наградата "Джон Атанасов" / ОБНОВЕНА!


Казанлъчанинът и бивш възпитаник на ПМГ „ Никола Обрешков“ 31 годишният Свилен Николаев Кънев е тазгодишният носител на наградата „Джон Атанасов“. Отличието му е присъдено за постижения за неговата научна и изследователска дейност в България или в чужбина в сферата на компютърните технологии.
Няколкократният носител на бронзови и сребърни медали от световни олимпиади по физика и бивш възпитаник на Теодосий Теодосиев получава наградата лично от българския президент Румен Радев на официална церемония в „Гербовата зала“.


Президентската наградата „Джон Атанасов“ се връчва в областта на компютърните технологии в 4 категории от 2003 година насам.
Казанлъшкият Свилен Кънев е 17-ят носител на тази награда за млади български учени до 35 годишна възраст.


От 11 години бившият възпитаник на ПМГ „ Никола Обрешков“ живее, учи и работи в САЩ.


Д-р Свилен Кънев – доктор по компютърни науки, Харвард, САЩ. Той е старши софтуерен инженер в Google, където работи над новото поколение на най-мащабните компютърни системи в света. Свилен има бакалавърска, магистърска и докторска степен по компютърни науки от Харвард.

Основният му научен интерес и принос е в областта на компютърните архитектури - на границата между хардуер и софтуер. Автор е на десетки публикации (цитирани над 500 пъти) в най-престижните конференции в областта. Темите им варират - надеждност на процесори при наличието на различен тип вариации, хардуерна поддръжка за автоматично открити паралелни изчисления, хардуерна поддръжка за заделяне на памет, оптимизация на мащабни компютърни системи, и други. Статиите му са избирани три пъти от IEEE Micro и ACM измежду най-влиятелните в областта на компютърните архитектури за съответните календарни години. От 2014 насам, д-р Кънев се концентрира върху оптимизацията на мащабни компютърни системи. Най-широко цитираното и най-прилагано негово откритие datacenter tax касае нови подходи за оптимизация на съвременните процесори - с около 30%.

През 2019, почти всеки голям оператор на центрове за данни има публично обявени планове за хардуер, който подобрява datacenter tax.


За постиженията си Свилен е награждаван и от Община Казанлък


Талантът в компютърните науки носителят на наградата "Джон Атанасов" дължи на своите преподаватели по математика и физика - Светла Стефанова и Теодосий Теодосиев.
Родителите на тазгодишния носител на престижната президентска награда „ Джон Атанасов“ в категорията за млади учени до 35 години, също са преподаватели- по литуратура в ПМг „Никола Обрешков“ в Казанлък.


Наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Република България се връчва от 2003 г. насам на изявени в световен мащаб млади български учени в областта на компютърните науки. Сред лауреатите на престижното отличие са настоящи ръководители във водещи изследователски институти и световни компании, които развиват дейност в областта на компютърните науки, включително криптология, компютърна лингвистика, роботика, квантовата информатика.


Свилен Ненков е вторият възпитаник на ПМГ "Никола Обрешков" в Казанлък, който в последните 5 години получава престижно президентско отличие. Преди 3 години друг ученик на физика Тедосиев-- проф. Теньо Попминчев получи от президента Росен Плевнелиев Почетният знак на президента за принос в науката и научни открития. Попминчев е и носител и на наградата "Питагор" на МОН.