Дефилето на 121-вия Празник на Розата събра на 2 юни огромно множество казанлъчани и гости на града от страната и чужбина, като традиционно, то е най-чаканото събитие от Празничната програма. Тази година генерален спонсор на Празника на розата е „Арсенал” АД най-крупното предприятие и най-големият работодател в сектор „Машиностроене” у нас. Точно в 12 часа, със звука на сирените, всички присъстващи на събитието отдадоха почит на великия поет и революционер Христо Ботев, и загиналите за свободата на България.
Хиляди преминаха по централния булевард на Казанлък в най-голямото карнавално шествие в страната, водени от Царица Роза` 2024 – Неделина Неделчева и подгласничките ѝ Елена Николаева и Мариам Григорова, придружени от малките „принцеси на розата“. След тях в различни тематични блокове преминаха представители на детски градини и училища, читалища в общината, спортни, фолклорни и други състави. Участниците в пъстроцветното шествие показаха интересни костюми, медали и купи, кукерски маски, тракийски одежди, а розов цвят и пръски розова вода създадохо невероятна атмосфера. Сред най-атрактивните групи в дефилето бяха гвардеския състав и оркестър на ПГ „Иван Хаджиенов”, който поведе групите от училищата, актьорите от казанлъшкия театър и разбира се, най-малките от блоковете на казанлъшките детски градини. Параолимпиецът Ружди Ружди също се включи в парада.
Официални гости на събитието бяха министърът на туризма Евтим Милошев, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев, областният управител на Стара Загора Ива Митева, археологът Николай Овчаров, кметове на общини, посланици, депутати, делегациите на побратимените с Казанлък градове от Южна Корея, Китай, Виетнам, Северна Македония, Гърция, Италия.
В речта си кметът на Казанлък Галина Стоянова припомни за пионерите на розопроизводството, за фамилиите – Орозови, Папазови, Шипкови, които са хората утвърдили този поминък. Тя припомни за качеството на българското розовото масло, неговата защита като естествен продукт и благодари на всички, които допринесоха за защитата на емблематичното за страната производство.
„Празникът на розата не може да се види, той трябва да се почувства”, каза министър Галин Цоков. Казанлък днес е България. „Казанлък днес е преподаване на българските ценности, като трудолюбие, упоритост, любов към българската природа, ценности, които възпитават и образоват всяко българско дете”, каза той и благодари на казанлъчани за това, което правят за децата на България чрез тази дългогодишна традиция.
Накрая към присъстващите се обърна новата Царица Роза: „Аз, владетелката на този град, предричам и пожелавам благословени дни за всички. Нека плодовете на труда ви се множат, а природата да ни дарява благодат“ Тя и подгласничките ѝ призоваха всички казанлъчани да съхранят духа на великолепния празник. Празникът завърши с кръшно българско хоро.