Две предложения за Почетен гражданин на Казанлък тази година Две са предложенията за Почетен гражданин на Казанлък за 2018 година, получени до крайния срок в администрацията на Община Казанлъки в канцеларията ан Общинския съвет, научи zakazanlak.bg.
С най- високото отличие на Общината за настоящата година се предлага да бъдат отличени физикът професор Теньо Попминчев и хореографът на представителен ансамбъл "Арсенал" и директор на ДК „Арсенал“, носителят на държавен орган на Япония и почетен гражданин на град Мунаката Христо Стоянов.

сн:
проф. Теньо Попминчев


Предложенията са направени от Инициативен комитет и от групата Експерти за Казанлък.

сн: хореографът Христо Стоянов


Хореографът Христо Стоянов е предложен за високото отличие, след като работа му и дългоодишния му труд бяха оценени на най- високо ниво в началото на тази година от Японското правителство и той стана носител на Ордена на изгряващото слънце – „ Сребърни лъчи“. С това отличие Стоянов се нареди сред 142-мата световни личности, признати на най- високо държавно ниво в Япония, заради работата си за развитие на двустранните отношения и популяризиране на българската традиция и култура там.
Физикът и възпитаник на ПМГ „Никола Обрешков“ в Казанлък Теньо Попминчев се предлага за титлата заради откритието си за първия рентгенов лазер със свръхкъси импулси, а също и на новия метод, открит от него в нелинейната оптика. Професор Попминчев е сред Топ 10 на учените на бъдещето. Носител е на Почетен знак на Президента на Република България.
Двете предложения за Почетен гражданин предстои да бъдат обсъждани и гласувани на майската сесия на Общинския съвет на Казанлък.
Призът Почетен гражданин на Казанлък по традиция се връчва на тържествена сесия, която за града на розите е на Празника на Казанлък, който е в първия ден от кулминационните три дни на Празника на розата. Тази година това ще е на 1-ви юни.