До края на деня ще е ясно как е изпълнено вътрешното укрепване на авариралия корпус на сградата на Математическата гимназия в Казанлък.

Очаква се в града да пристигнат и кажат мнението си по вътрешното укрепване представителите на Експертно- техническата комисия, която обследва причините за авариралата част от корпус на сградата. Експертите ще кажат и становището си дали приемат извършените до момента укрепителни работи по нея. Крайният срок за за работата на Експертно-техническата комисия е 31 юли.

По думите на Даниела Коева, заместник-кмет по строителството в Община Казанлък, която е на строителната площадка, "ако експертите приемат свършеното като вътрешно укрепване до момента, ще дадат и право на изпълнителите за укрепителни действия по високия комин на сградата, преди негови демонтаж. Такава е процедурата: първо се укрепва, преди демонтирането". Нужната специализирана техника за тази цел вече е в района на обекта, видя представител на zakazanlak.bg.


От днешното становище на Експертно-техническата комисия ще станат ясни и всички последващи действия, свързани с бъдещето на авариралата част от училището.
На два пъти до момента бе удължаван срока за работа и променян състава на Експертно-техническата комисия, като в нея са ангажирани най- добрите строителни специалисти и геолози в страната. Председател на комисията е инж. Росица Димова от РНСК-Стара Загора.
Единият от корпусите на ПМГ „Никола Обрешков“ в Казанлък се срути в края на юни, при изкопни дейности за изграждане на ново крило, в което да се помещава бъдещият Национален център по природоматематически науки. За тази цел правителството отпусна близо 500 хиляди лева.
Докато траят ремонтните и възстановителни дейности по корпуса на ПМГ, районът около училището е отцепен, а близо 700-те ученика на математическата гимназия в Казанлък, ще учат в едни от корпусите на ПГ "Иван Хаджиенов" .
За целта имат и заповед на министъра на образованието проф. Тодор Танев, съвместно с РИ на МОМН и Община Казанлък. В момента управата на ПМГ "Никола Обрешков" ползва част от помещения на Хуманитарната гимназия в Казанлък.