„Да прокараш малка пътечка се оказа по-трудно, отколкото да построиш голям път.
Безценно е това, което се случва и което целият ни педагогически персонал се стреми да направи“.
Това каза при откриването на първия в страната Национален център по природо-математически науки в ПМГ „Никола Обрешков“ в Казанлък директорът на училището Красимир Дамянов, по време на тържествена церемония по откриването на Центъра.По думите му „моделът, който се създава с откриването на този Център е всяко дете да се научи на труд,да се възпитава на любопитството, на ценностите на българщината.“
Той прикани ученици от цяла България да идват безплатно да черпят знания както в новия център, така и в основно ремонтираната стара сграда на училището.
Откриването на първия в страната Национален център по придо-математически науки в Казанлък е сбъдната мечта за училищното ръководство, родена през 2010 година и поета радушно от Общинската управа, с подкрепата на Министерския съвет, Министерство на образованието и много спонсори.

Центърът е газифициран, на 800 кв.м. разгърната застроена площ за децата са изградени 5 допълнителни учебни кабинета, лаборатория по физика и астрономия, лаборатория по химия и биология, хранилища, санитарни възли. Специален асансьор осигурява достъпа за хора с увреждания.
За градежа на новия център са вложени повече от 1 млн. и 300 хиляди лева, от които 1 милион лева целево от МС и МОНМ, отпуснати на два транша, над 360 хиляди лева от община Казанлък за укрепителни дейности и средстав на дарители и спомоществователи.


Сред крупните дарители и спомоществотали на училището са „Арсенал“ АД и групата Експерти за Казанлък, „М+С Хидравлик“, Кастамону България“, „Хидравлика 96“ и Училищното настоятелство на гимназията.


С крупна сума от 25 хиляди евро лични средства, дарени за оборудване на два кабинета по информационни технологии е и казанлъчанинът Тенчо Шиков, който за жеста си получи специален благодарствен адрес от кмета на Община Казанлък и управата на ПМГ „Никола Обрешков“.
Церемонията по откриването уважи лично Красимир Вълчев- министър на образованието, за когото това е първо посещение в ПМГ в страната от началото на мандата му, областният управител на Стара Загора Гергана Микова, народни представители, ръководството на Община Казанлък, общински съветници,бивши директори ивъзпитаници на гимназията, дарители, преподаватели, ученици и родители:
Водосвет за здраве и успехи на ученици и преподаватели отслужи Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан в съслужие с казанлъшки духовници и пожела на всички в новото школо „Да бъдат спасителни в своето дело!“.

„Сбъдната мечта“ нарече кметът на Община Казанлък Галина Стоянова разширението на ППМГ“Никола Обрешков“. „Когато човек има вяра, труд, постоянство и много приятели мечтите се сбъдват и се преодоляват трудностите „, каза тя и благодари на всички, съпричастни с успешния финал на проекта.
Стоянова връчи благодарствени адреси на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев за подкрепата на каузата, на Училищното настоятелство при ППМГ“Никола Обрешков“,в лицето на председателката му Донка Муканова, на инж. Женя Пеева, н-к на РОНСК – Стара Загора, Югоизточен район и на инж.Милка Гечева, н-к на ДНСК – София.

„Дали образованието ни утре ще бъде малко по-добро зависи от това да вдъхновим повече деца сега да се обучават в природо-математически науки.“, каза министър Вълчев и препоръча това да се превърне в модел на обучението.
По- рано пред журналисти министър Вълчев подчерта, че най- голям е дефицитът на преподаватели по природо- математически науки: физика, математика, химия, както и дефицът на студенти в тези дисциплини. С цел преодоляване на проблема, на специална национална конференция след два дни ще се обсъждат алтернативни пътеки за заемане на учителски места за специалисти без педагогически образование, които да могат да бъдат наемани в училищата.Математическата гимназия „Никола Обрешков“ е една от двете първи математически гимназии в страната, създадени през 1970 година. Световноизвестни са отличните представяния на нейни възпитаници по цял свят, благодарение на добрата подготовка от изтъкнати математици. Тук знанията си предава на подрастващите и един от най-добрите преподаватели по физика на България Теодосий Теодосиев .
Самият Теодосиев не присъства на церемонията по откриването на Националния център по природо-математически науки, поради заболяване.
През новата учебна година в казанлъшката Математическа гимназия ще се обучават 680 ученика, от 5-ти до 12-ти клас.
В духа на празника мнозина откликнаха на призива на Община Казанлък в подкрепа на дарителската кампания на БНТ за българските училища в чужбина „Прозорец към Родината“ и донесоха своя книга, надписана с лично послание – дарение за българските ученици зад граница.