Цвета Караянчева цитира Захари Стоянов в Казанлък


Председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева участва на 8 януари в честванията по случай 140-ата годишнина от Освобождението на Казанлък. Тя присъства на историческата възстановка, пресъздаваща първите преговори за примирие, състояли се през януари 1878 година в къщата на розотърговската фималия Папазови


Изпълняващият ролята на главнокомандващ Руската армия княз Николай Николаевич – Христо Драгозов от НД „Традиция”, поздрави председателя на парламента и докладва изпълнената задача – първите преговорите са проведени и най-важната точка в тях е „България да бъде свободна”. След което пред Папазовата къща се извиха кръшни български хора.


Цвета Караянчева се включи и в последвалата заря-проверка по случай Освобождението на Казанлък. Тя прие почетния караул, даден от военнослужещи от 61 Стрямска бригада. В своето слово по повод събитието, председателят на парламента подчерта величието на подвига на всички българи и храбри опълченци, дали живота си за свободата на своето отечество, както и на руските воини, загинали за освобождението на българския народ. И цитира думите на Захари Стоянов: „Тия и никой други умиха лицето на България и направиха да пригърми името българин по четирите края на света”.

Цвета Караянчева подчерта и важността на факта, че именно в Казанлък са станали първите преговори за примирие между Русия и Турция. Тя каза още, че както Казанлък е център на България, така и България тази година става център на Европа и с европредседателството ще докаже своята значимост в съвременната история на Стария континент.

Слово за празника произнесе и кметът на община Казанлък Галина Стоянова, която изтъкна факта, че именно от Казанлък тръгва Свободна България, защото при малко по-различно стечение на историческите обстоятелства, именно тук е можело да се подпише мирният договор и той днес да се нарича не Санстефански, а договорът от Казанлък.

Историческата възстановка в Папазовата къща, която се прави за първи път в Казанлък, и в последвалата тържествена заря-проверка, освен председателя на парламента Цвета Караянчева и кмета Галина Стоянова, участваха народните представители Маноил Манов и Георги Гьоков, Старозагорският митрополит Киприан, Почетният граждани на Казанлък Николай Ибушев, областните управители на Стара Загора Гергана Микова и на Търговище Митко Стойков, председателят на ОбС-Казанлък Николай Златанов, бригаден генерал Пламен Йорданов, командир на 61 Стрямска бригада-Карлово, общински съветници, духовници, деца и ученици, родолюбиви граждани.

Събитията отпреди 140 години бяха възпроизведени от близо 100 участници, членове на Националното движение „Традиция” от клубове в Казанлък, Стара Загора, Нова Загора, Шумен, София, Велико Търново, артисти от общинския театър „Любомир Кабакчиев” в Казанлък и читалищни самодейци. Самата среща между Великия княз и Сервер паша „се състоя” на балкона на Папазовата къща.

В ролята на главнокомандващия руската армия княз Николай Николаевич бе Христо Драгозов от клуб „Традиция” в Шумен, а неговият адютант полковник Орлов бе председателят на казанлъшкия клуб Николай Байнов. Сервер паша бе представен от Пламен Петров от софийския клуб „Традиция”, а в ролята на висшия чиновник в Османската империя Намик паша бе Димитър Георгиев от „Традиция” – Стара Загора. Директорът на казанлъшкия театър Димитър Кабаков изпълни ролята на Александър Нелидов, дипломат в щаба на Великия княз, а актьорът от театъра Петър Петров бе учител от казанлъшкото гражданство, който приветства освободителите.

Сценарият на възстановката е на директора на театър „Любомир Кабакчиев” в Казанлък Димитър Кабаков, на директора на общинска библиотека „Искра" Анна Кожухарова и на директора на исторически музей „Искра”д-р Момчил Маринов. Мотото на възстановката е „От война към мир: 140 години от Освобождението на Казанлък“.

Папазовата къща посрещна 140-годишнината с напълно обновена фасада, завършена в самото навечерие на честванията от настоящия собственик на сградата Тодор Колев.

В тържествената заря-проверка участваха военнослужещи от 61 Стрямска механизирана бригада, а командващ зарята бе подполковник Георги Калчев.