Скъпи арсеналци,
Уважаеми казанлъчани,

Отново сме в очакване на Рождество Христово, а умовете и сърцата ни се изпълват със смели планове и надежди за Новата 2021 година. Очакваме чудесата на поредната Коледа.
За всеки един от нас отиващата си 2020 година е различна. Добра, лоша, щастлива, трудна, хубава, сурова. Откъсвайки последния лист от календара, всеки се разделя с нея, изпитвайки тъга и радост, но и вяра, че по-доброто предстои.

2020 година бе необичайна. Светът и България бяха изправени пред тежко изпитание – пандемия, която буквално връхлетя върху нас и преобърна живота ни. В личен и в професионален план се наложи да вземаме трудни решения, да пренареждаме приоритетите си. Най-важното от всичко обаче остават хората, тяхното здраве и опазване в тази непредсказуема ситуация.

От самото начало „Арсенал“ и „Арсенал – 2000“ взеха безпрецедентни мерки против разпространението на коронавируса, чиито прилагане продължава и до днес. Въпреки трудностите, породени от обстановката в световен мащаб, ние не спряхме да вървим напред, да работим, да се утвърждаваме. Защото „Арсенал“ е емблема. И съм убеден, че всички вие, дългогодишни работници и специалисти, както и новата генерация арсеналски кадри, сте убедени в това.

"Арсенал" е първото предприятие, създадено в Следосвобожденска България - началото му е поставено преди първото българско народно събрание, преди първото българско правителство. Наричан е заводът-майка, заводът-град, гръбнакът на българската икономика. И всичко това е вярно, защото „Арсенал” е предприятие, доказало и доказващо своето значимо място в българската индустрия и спечелило признание на световно ниво. Вече 142 години „Арсенал“ означава авторитет и уважение.

През 2020 година за 16-и път отличихме най-изявените в своите сфери на работа арсеналски кадри, но аз съм убеден, че всеки един от многохилядния ни колектив заслужава почетно място в Алеята на славата. Защото всеки има своя принос за развитието на предприятието.

През тази година осъществихме и едно историческо събитие – отворихме капсулата на времето, завещана ни от арсеналци през 1980 година. Изградихме виртуален мост между поколенията, оставяйки нашето послание за 2044 година – на „Арсенал“ и „Арсенал - 2000“, когато „Арсенал“ ще навърши 120 години от установяването си в Казанлък.
Уверен съм, че, както сега, така и тогава, ключовата дума за работещите тук ще бъде гордост. Защото от самото си начало и през изминалия близо век и половина „Арсенал“ е доказал, че е марка, символ и гаранция за високо качество, конкурентоспособност, иновации, надеждно партньорство, добра социална политика. Доказал се е в България и в света. Навсякъде „Арсенал“ – Казанлък означава респект. Това нито е лесно, нито идва даром. Идва с труда на всички ни, с професионализма, с всеотдайността, с лоялността към фирмата. За което благодаря на всеки един от вас!

Скъпи арсеналци, уважаеми казанлъчани!

Изпращаме година, изпълнена с много предизвикателства. Изпращаме я по-силни, защото трудностите каляват и те карат да намираш нови възможности и решения. С нетърпение очакваме Рождество Христово, защото вярваме в добрите неща и чудесата, които ще ни се случат. Пожелавам Коледната магия да ви докосне, да бъдете щастливи и уверени в себе си. Пожелавам ви здраве, топлина в сърцата, домашен уют и смели мечти, които да реализирате през Новата година!

Честити Коледни празници!
Успешна и благословена 2021 година!

Инж. Николай Ибушев

Генерален директор на „Арсенал“ АД
Председател на Борда на директорите на „Арсенал - 2000“ АД
Почетен гражданин на град Казанлък
Основател и ръководител на МК „Алтернативата на гражданите“