141 година от Освобождението си от османско робство чества днес България.

Денят е национален празник на страната.

Във всички селища празникът денят започна с издигане на националния трикольор. Кулминацията на честванията е на връх Шипка, пред Паметника на Свободата, където след се провежда тържествен митинг, както и в столицата, пред Паметника на незнания воин.

На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с което се слага краят на Руско-турската война от 1877- 1878 г. Датата 3 март слага начало на Третата българска държава.

Санстефанският мирен договор е подписан в градчето Сан Стефано (дн. Йешилкьой) от граф Николай. Игнатиев и Александър Нелидов от руска страна, и Сафет паша и Садулах бей - от турска.

За първи път Трети март се чества през 1880 г. - две години след Освобождението - като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори.

Трети март се отбелязва като празник до 1949 г.

През 1950 г. съгласно постановление на Министерския съвет за определяне на неприсъствените дни през календарната 1950 г. 3 март за първи път не е включен в списъка на неприсъствените дни.

Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод на 100-годишнината от Освобождението.

Десет години по-късно по решение на Юлския пленум (1987 г.) на ЦК на БКП и на Министерския съвет 3 март е възстановен като официален празник.

С решение на Държавния съвет от 27 февруари 1990 г. и на Народното събрание от 5 март с.г. датата е обявена за национален празник.


Тържествата в Казанлък за отбелязване на Националния празник на България започнаха още снощи, с тържествен общоградски концерт.


Тази сутрин на централния площад „Севтополис“ бе издигнат националния трикольор. На официалната церемония по издигане на националния флаг на Република България в центъра на Казанлък присъстваха председателят на Общинския съвет Николай Златанов, представители на ръководството на Общината, на Общински съвет – Казанлък, културни институти, родолюбиви ученици и граждани.

Почетният караул на представителна рота на 61 Стрямска механизирана бригада бе приет от командира на бригадата бригаден генерал Пламен Йорданов.

Водосвет за здраве и благоденствие отслужи архиерейският наместник на Казанлъшка духовна околия Отец Петко Мотев в съслужие с казанлъшки свещеници.

По повод Националния празник на България, кметът на Казанлък Галина Стоянова се обърна с приветствие към гражданите на Общината.


В него се казва:

"141 години след великия подвиг на нашите предци ние отново сме изправени пред предизвикателството да останем верни на техните идеали за чиста и свята република, за свободна и независима България. Идеали, заради които те дадоха живота си, а костите им останаха завинаги край Шипка и Шейново. ...

..Днес нека намерим сили в себе си да се поклоним пред най-висшите човешки ценности, съхранили през вековете българската нация и да дадем път в сърцата си на онази силна воля за вечния идеал на единна, свободна България! "