„В България предприятията като „Арсенал” са много малко. То впечатлява със своята площ и с мащаба на своето производство. В Министерството на икономиката казваме, че в условията на пандемия държавата може да разчита на стратегическите инвеститори, а „Арсенал” е важен стратегически инвеститор – заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на своето посещение в предприятието. – Тук има богата производствена листа, отличен мениджмънт, силна социална политика, отговорно отношение към създаването на кадри.”

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев сподели, че преди 2 години е бил в „Арсенал” и още тогава е останал силно впечатлен от всичко, което е видял тук. Той подчерта, че у нас се прави преструктуриране в различните степени на образование, като особено се акцентира върху професионалното образование. „Вие сте пример как с постоянен градеж, с положителни и правилни усилия сте постигнали световно ниво – обърна се министър Вълчев към своите домакини от „Арсенал” АД и „Арсенал – 2000” АД. – Вие сте пример за технологични инвестиции.”

Министрите Лъчезар Борисов и Красимир Вълчев посетиха „Арсенал”, както и народният представител от Казанлък в 44-ото Народно събрание Борис Кърчев, кандидат-депутатите Маноил Манев, Илиана Жекова, Мария Гинева, Роман Желев и придружаващи ги лица. Те бяха посрещнати от генералния директор на „Арсенал” АД инж. Николай Ибушев и изпълнителния директор на „Арсенал – 2000” АД Христо Ибушев. На среща с целия ръководен екип на двете дружества, с директорите на заводи, главните счетоводители, ръководители на направления и синдикалисти инж. Николай Ибушев очерта пред гостите основните насоки в дейността и развитието на най-голямото машиностроително предприятие у нас и неговото място в икономиката и индустрията на България. Той акцентира върху различните форми, чрез които фирмата създава и поддържа високо ниво на кадровия си потенциал. Постижение за Казанлък е откриването на Технически колеж, в резултат на обединените усилия на местната власт, бизнеса и с подкрепата на правителството. Подчерта взаимодействието на предприятието с ПГ „Иван Хаджиенов” в сферата на професионалното образование. От страна на „Арсенал” бяха поставени въпроси, свързани с данъчната система, с цената на водата, зелената енергия и защитните квоти.

„В сътрудничеството между министри, депутати и ние като производители се решават проблемите – подчерта инж. Николай Ибушев. – Най-важна е топлата връзка между всички, за да се върви успешно напред.”

Гостите разгледаха фирмения музей „Арсенал”, където инж. Ибушев ги запозна с богатата история на предприятието, чието начало е поставено през 1878 година като Русенски арсенал, после става Софийски арсенал, за да се установи в Казанлък през 1924 година като Държавна военна фабрика. Преминал през различни периоди, изпитания и предизвикателства, с труда и знанията на хиляди хора, под умелото ръководство и успешен мениджмънт „Арсенал” постига днешното си ниво на фирма с международно признание и световен авторитет.

Членовете на делегацията посетиха цех 5/600, където бяха впечатлени от модерното технологично оборудване, многообразието на производствените процеси и сложността на произвежданите детайли. Те видяха и първия цех, издигнат на голото поле край Казанлък, с който се поставя началото на завода при преместването му от София. В обновената, но със запазена архитектура достолепна сграда днес се намира пружинният цех на „Арсенал”.