113 години Независима България

Тържествен водосвет по случай 113 години от обявяването на Независима България ще бъде отслужен на 22 септември 2021 година от 10.00 часа в храм „Успение Богородично“ в Казанлък. Литературно-художествена композиция за празника ще изпълнят възпитаниците на Детския театрален състав към НЧ „Възродена Искра - 2000“ с ръководител Гълъбина Михайлова.

На 22 септември 1908 година Казанлък посреща с радост и възторг вестта за обявяване Независимостта на България. По това време кмет на града е Дечо Драгиев. Веднага след историческото събитие във Велико Търново, той изпраща поздравителен адрес до провъзгласения вече цар Фердинанд I. В него кметът Драгиев пише: „По случай обявяването от Ваше Величество Българското отечество за Независимо царство, днес град Казанлък празнува най-тържествено тоя знаменит за целия български народ ден. За тази цел се отслужи от цялото градско духовенство молебен за здравето и дългоденствието на Ваше Величество. От мое име и от името на казанлъшкото население се молим за здраве, сили и много години за преуспяването на Независима България“.

Казанлъшкият кмет Дечо Драгиев (начело на града в периода 5 януари 1904 г. - 16 октомври 1908 г.) има честта да посрещне цар Фердинанд в Казанлък на 24 септември, само два дни след обявяване Независимостта на България. За целта в северния край на града, на Шипченското шосе до сегашния парк „Розариум“ е построена арка. Възторжено посрещната, каляската на цар Фердинанд спира пред нея, където кмета Драгиев приветства Негово Величество Царя и му поднася хляб и сол. Следва приветствие от духовенството, приветствена реч от Матей Георгиев и поднасяне на букет от г-жа Христова. След това целият кортеж съпровожда Височайшия гост до дома на Петър Шипков, пред който е проведена манифестация. Изпращането на цар Фердинанд става на източната част на града по шосето за Стара Загора. През цялото време Казанлък е окичен с национални знамена.

На това знаменателно за Казанлък събитие присъства цялото гражданство - градско-общинският съвет начело с кмета и помощниците, шефовете на учрежденията в града, членовете на турската и еврейската общини, опълченците и еснафските сдружения, духовенствата, женското дружество „Саморазвитие“, дружина „Искра“, учениците от Педагогическото училище, мъжката и девическата прогимназии, турското училище, учениците от основните училища, колоездачите, войниците от местния гарнизон и много граждани.

На 22 септември 1908 г. България - една от най-старите държави в Европа, отново се появява на световната карта след петвековно османско владичество. Но като че ли дълго време значимостта на това събитие остава в сянката на други исторически дати. 22 септември е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.