Затвор и конфискация за сеч в парковете?


ВМРО настоява за законодателни инициативи, с които да се криминализира незаконната сеч в парковете и урбанизираните територии, съобщава Епицентър. БГ.

Идеята е с изменението на един от текстовете в закона да се даде правото при залавяне на бракониерите, да им бъдат конфискувани в полза на държавата вещите, с които се върши кражбата.

"Тези хора не плащат нищо, защото често нямат лични карти. Те нямат нищо, което може да им бъде конфискувано. Затова предлагаме да се отнема средството, с което е извършена кражбата", е тезата на евродепутатът от зам.-председател на ВМРО Алгел Джамбазки, пред Канал 3.


Според ВМРО изсичането на дървета в парковете е престъпление и застрашава живота на стотици хиляди българи в градовете. Сегашното законодателство обаче често остава извършителите ненаказани. Според действащия закон бракониерите, които секат дървета в парковете, в момента подлежат само на административни санкции – глоби от 100 до 300 лева. От ВМРО настояват наказанието да бъде затвор за срок до една година.

Очаква се новите законодателни промени, поискани от ВМРО да бъдат приети до началото на новия отоплителен сезон.

Източник: http://epicenter.bg