Училища и детски градини получават 15.4 млн. лв. за борба с пандемията

Министерският съвет одобри допълнителни 15,4 млн. лв. за осигуряване на ефективни противоепидемични мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 в образователни институции. Осем милиона лева от тази сума са предвидени в актуализацията на бюджета за 2021 г. Останалите 7,4 млн. лв. са от преструктуриране на разходите на Министерството на образованието и науката за тази година.

Със средствата ще се подпомогнат училищата, детските градини, центровете за подкрепа за личностно развитие и центрове за специална образователна подкрепа. Ще могат да се купят дезинфектанти, маски, тестове, термометри, уреди за пречистване на въздуха и за спазване на други противоепидемични мерки, включително за тестове за откриване на SARS-CoV-2 на педагогическия персонал, в случай че те не могат да бъдат осигурени в пълен обем от РЗИ.

Основната част от финансирането - 13 691 607 лева, се разпределя по бюджетите на общините, тъй като повечето училища, детски градини и центрове са общински. Няколко министерства получават целеви средства за държавните училища, които са на тяхно подчинение. На Министерството на младежта и спорта се отпускат 52 466 лева, а на Министерството на културата - 158 772 лева. За Министерството на образованието и науката са одобрени 1 497 155 лева.