През цената на тока не може да се прави икономика

Това е тезата на депутата от Левицата Драгомир Стойнев, разпространена официално през Областния съвет на БСП в Стара Загора.

Според бившият министър на енергетиката в кабинета "Орешарски", "не е добре, когато през нея се прави политиканстване."
Според Стойнев, допуснати са две грешки: Действията на БСП за ограничаване на ВЕИ-тат,а чрез налагане на 20% такса и предоговарянето с американските централи, финиширали при това управление в "силно осакатен вариант. ВЕИ-тата пак тежат на микса, предоговарянето стигна само до цената за разполагаемост и не пипна цената на реално изкупуваната енергия",е тезата на Драгомир Стойнев.
Според народния представител, "темата за дълговете на НЕК всеки път се вади като плашило, когато стане дума за цената на тока. Българите обаче станаха почти енергетици и са наясно, че не само нереализирани проекти тежат на електрическата компания, а че надолу я дърпат присъединяваните на конвейр скъпи ВЕИ-та и дългосрочни договори. Няма как да купуваш скъпо и да продаваш евтино".
Стойнев не бил учуден от разкритията за стотици ВЕИ-та около кръга на президента, направени от Анкетната комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката и огласени от Валери Симеонов.
"Има кръг, който стори доста злини в енергетиката, но не го търсете в кабинета Орешарски", призова Драгомир Стойнев.
Тезата на бившия енергиен министър е, че "цената на тока не е казус не на това или онова правителство, а общо бреме, за което са нужни "общи решения на разумните в парламента и политиката".
Стойнев призова истинският бизнесът също да бъде чут, а не " маскираните в Енергийни бордове към министерството субекти, които също са част от кръга на злините в енергетиката".