Областните управители и заместниците им ще изпълняват функциите си, докато Министерският съвет вземе решение за освобождаването им.

Областният управител на Стара Загора Иван Чолаков и заместник областният управител Стоян Стоянов също са подали заявление за освобождаване от длъжност, сочи прессъобщение от Областна администрация - Стара Загора.


В Министерския съвет постъпват заявления за напускане на областни управители и заместник областни управители от цялата страна. Акцията е безпрецедентна и поставя на изпитание изпълнението на законовите задължения на изпълнителната власт.
Областните управители имат широкоспектърни функции, с които защитават обществения интерес. Те имат ангажимент да координират регионалното развитие от името на правителството, да упражняват контрол върху работата на териториалните структури на централната власт, да следят за законосъобразността в дейностите на местната власт и др.

Постъпилите заявления за напускане ще бъдат разгледани поетапно. Министерският съвет ще вземе решение във връзка с всяко едно от тях своевременно, като дотогава всички областни управители и заместник областни управители са длъжни да изпълняват функциите си.