Според Централната избирателна комисия, датата 2 април 2023 година е напълно възможна за провеждането на предсрочните парламентарни избори. Това стана ясно по време на работна среща на президента Румен Радев с представители на ЦИК.

„Третият мандат приключи неуспешно и ние отново сме в режим на предсрочни парламентарни избори. Демократичният характер на държавата е немислим без свободен, честен и прозрачен вот", е казал в началото на срещата Радев по информация на НОВА.

"Датата 2 април е напълно възможна за ЦИК да организира изборите по-спокойно и да осигури машините", е подчертала пред президента председателят на Комисията Камелия Нейкова. По думите й, 26 март крие още един риск - смяната на часовото време.. Според президента усилията трябва да се фокусират върху указанията и обучението на членовете на секционните избирателни комисии, най-вече по отчитането на двата вида гласуване. „Да избегнем, по възможност, всички тези грешки, надписвания и дописвания по протоколите. Да сведем това до минимум”, е настоял той.