БСП алармира: Денонощен зъболекарски кабинет е необходим в Казанлък

Настояваме да се проучат възможностите и да се започне дебат с участието на Община Казанлък за отваряне на денонощен зъболекарски кабинет в града. През 21 век в европейски град като Казанлък е нормално да има денонощна стоматологична помощ, както и такава, която да се оказва при спешни случаи през почивните дни. За това алармира Общинският съвет на БСП в Казанлък чрез своя председател Станимир Стефанов. Той даде специална пресконференция, на която оповести, че днес от името на общинската организация официално са внесени предложенията на партията при разработването на общински бюджет ‘2018.

Приоритетите на БСП са свързани със здравеопазването и образованието. Според Стефанов, недопустимо е в днешно време в общински център като Казанлък да няма нито един денонощен спешен зъболекарски кабинет. Затова социалистите, след обобщаване на мнения и предложения от местните партийни структури, са направили още през месец септември предложение до кмета и до председателя на ОбС-Казанлък за отваряне на дебат по въпроса, като се анализира състоянието на стоматологичната помощ на територията на общината и се потърсят възможности и добри практики за откриването на спешен зъболекарски кабинет. И от двете общински институции отговорът е бил, че това не е в техните правомощия, цитира Станимир Стефанов. „Идеята ни беше да се започне да се дискутира по въпроса, да се поканят специалисти, да се анализира състоянието и възможностите, защото основната грижа на Общината е грижата за хората. Освен това, една от функциите на дирекция Хуманитарна политика”, отдел „Здравеопазване” е организиране и компетентно проучване и решаване на постъпили молби, жалби, предложения на гражданите за подобряване на здравното им обслужване. Въпреки тези отговорности на общинска администрация, не бе направено нищо по нашето предложение. Изненадани сме от липсата на отношение по такъв важен проблем”, коментира днес председателят на Общинския съвет на БСП в Казанлък. По думите му, това е неглижиране на въпроса със здравето на хората.

БСП предлага още да се възстановят здравните кабинети в училищата, да се осигури обслужване от лекар всеки ден в населените места на територията на община Казанлък. И още - да отпаднат таксите в детските ясли, апелират още социалистите, позовавайки се демографския срив в страната. В момента БСП изработва здравна карта на общината и ще има ясна представа къде и колко лекари и зъболекари работят и къде има крещяща нужда от тях.

Относно образованието БСП счита, че трябва да се отделят средства за обновяване и поддържане на спортните площадки в училищата и оборудването им със съвременни съоръжения. На национално ниво едно от предложенията на социалистите е промени в делегираните бюджети на училищата.

Във внесените днес предложения по общинския бюджет за 2018 година се предлагат конкретни мерки, свързани с инфраструктурата, строителството, архитектурния облик на Казанлък, поддържането на чистотата в града, за които да се осигури финансиране през следващата година. Предложения има още в сферата на културата, социалните дейности, управление на сметосъбирането.

„Основните приоритети на нашата организация са здравеопазването и образованието, затова в тези сфери трябва задължително да има дебати и да се работи в полза и с ангажираност към гражданите”, заяви още лидерът на казанлъшките социалисти.