Близо 1 млн. са генерираните COVID сертификати

За един месец - от 1 юни до 1 юли 2021 г. общият брой на генерираните европейски зелени сертификати в България е близо 1 милион. Документите за завършен ваксинационен цикъл са 966 517, а близо 16 000 са сертификатите за преболедували COVID-19, които са потвърдени с положителен PCR резултат. Системата за генериране на европейски сертификат, която беше изградена от „Информационно обслужване“, влезе в експлоатация на 1 юни 2021 г. Страната ни беше сред първите 7 държави в ЕС, които започнаха издаването на европейски сертификати за ваксинация срещу COVID-19, което позволи на българските граждани да пътуват свободно в държавите, които интегрираха системите си по-рано от крайния срок.

Общо 253 413 са вече изтеглените COVID сертификати без електронен подпис на ваксинирани и преболедували коронавирусната инфекция лица. В действителност хората, които разполагат със документ в България са много повече, тъй като голяма част от тях ги получават от личните си лекари или ваксинационни центрове на хартия. Потребителите могат да изтеглят и електронен вариант на сертификата от https://his.bg, чрез електронен подпис и да го съхраняват в мобилните си устройства. Така няма да се налага да го разпечатват или копират за всяко пътуване, което значително ще ги пътуващите при преминаване през границите.

От 1 юли сутринта системата за издаване на европейски зелен COVID сертификат, която е част от НЗИС, има възможност да генерира документи за негативен резултат от изследване за коронавирус. Валидността на сертификата за негативен PCR тест е 72 часа, а за антигенен - 48 часа от излизането на резултатите. Сертификатът вече е достъпен и на сайта https://www.his.bg, и може да бъде изтеглен чрез въвеждане на ЕГН, номер на лична карта и Национален референтен номер, който трябва да се изисква от лабораторията, провела изследването.

От днес работи и мобилното приложение, което оторизираните власти използват проверка на европейските цифрови сертификати.