44 хиляди българи в чужбина са подали заявление за вота

До полунощ, на 8 март, могат да се подават заявленията за гласуване в чужбина през електронната платформа на Централната избирателна комисия, а одобрените ще бъдат вписани в избирателните списъци по места.
Данните ще послужат и за окончателното определяне на секциите за гласуването на втори април. До момента заявленията са 44 хиляди, повече от половината от тях са от Турция - 27 хиляди, от Великобритания заявките са почти 3 хиляди, толкова са те и от Федерална Република Германия, от САЩ - 2000, от Испания - 1500, от Италия те са 1000.
При определяне на местата и броя секции в чужбина ще се вземат предвид и подадените от сънародниците ни заявления в писмена форма до ръководителите на дипломатическите и консулските ни служби.
И на предходните избори - на 2 октомври миналата година, подадените заявления бяха малко над 50 хиляди, а разкритите зад граница секции тогава бяха 755.
Още два документа за изборите могат да се подават онлайн
Още два документа, свързани с изборния процес, ще могат да се подават онлайн и така за предстоящия парламентарен вот на 2 април ще могат да бъдат заявени 6 електронни услуги, съобщиха от пресцентъра на Министерството на електронното управление.
Досега избирателите можеха да подават по електронен път заявления за вписване в избирателния списък, за вписване в списък по настоящ адрес, за гласуване с подвижна избирателна кутия и за отстраняване на неточности в данните им. Двете нови услуги са подаване на заявление за изключване от списъка на заличените лица преди предаването му на секционните комисии и подаване на заявление-декларация за изключване от списъка на заличените лица от избирател.
Бланките на документите са публикувани в Портала за електронни административни услуги на министерството. За подаването им са нужни квалифициран електронен подпис (КЕП) и профил в системата „Електронно връчване“.