Стойността на златото достигна най-високото си ниво за всички времена, като основна причина вероятно са опасенията от икономически срив вследствие на К-19, сочат анализатори.

В началото на тази седмица цената за тройунция злато (31,1 грама) достигна 1944,71 долара. Така стойността на ценния метал задмина предишния рекорд от септември 2011-а година, когато една тройунция се търгуваше за 1921 долара, предава Dw.com. Златото покачи цената си с повече от 25 процента през тази година, като особено силен е ръстът от средата на юни насам. При първоначалния срив на финансовите пазари заради коронавируса ценният метал дори бе загубил част от стойността си - в средата на март една тройунция се търгуваше за по-малко от 1500 долара, макар златото да се смята за кризисна валута. Сега се наблюдава рекордно покачване.

Опасенията от предстоящата рецесия, предизвикана от пандемията, са само част от причините за нарастващия интерес към благородния метал. Сред останалите са сериозната задлъжнялост на държави и фирми, както и все по-ниските лихви. Ниските лихвени проценти и слабата доходност от облигации правят златото особено атрактивно, смятат специалисти. Освен това "високите инфлационни очаквания, предизвикани от безпрецедентния държавен дълг в мирно време", направиха златото предпочитана форма на инвестиция.

Източник: БЛИЦ