Жените на Казанлък започват кампания "Мълчанието няма да те спаси"

25 ноември – Международен ден срещу насилието над жени

Сдружение „Жените на Казанлък“ стартира 16 дневна кампания „Мълчанието няма да те спаси“, посветена на правата на жените и борбата срещу насилието над момичета, жени и деца. Кампанията е свързана с 25 ноември - Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените. Това е инициатива на ООН за премахване на насилието, упражнявано върху жените. 25 ноември е обявен с Резолюция 54/134 на Общото събрание на ООН от 17 ноември 1999 г.

Датата 25 ноември не е избрана случайно. Различни активистки движения отбелязват тази дата като ден срещу насилието над жените още през 1981г. по повод убийството на трите сестри Мирабал – политически активистки в Доминиканската република, участвали в акции срещу режима на диктатора Рафаел Трихильо.

Между 40 и 50% от жените в Европейския съюз са преживели различни форми на сексуален тормоз на работното си място.Редица научни изследвания сочат, че жените, изложени на физически или психически тормоз от страна на своя съпруг или партньор по-често страдат от здравословни проблеми. Експертите са установили, че домашното насилие нанася трайни вреди върху здравето, психическото и емоционално състояние на жените. Домашното насилие се отразява и върху децата, дори когато те не са пряко засегнати. Скандалите между родителите, агресията и насилието рефлектират върху емоционалното и психическо развитие на децата, оставяйки трайни негативни следи.

По данни на ООН към м .март 2021 г. близо 736 млн. жени – една от всеки три жени в света, са подлагани на някаква форма на насилие през живота си, а средно по 137 жени всеки ден са убивани от членове на собствените им семейства. Данните сочат още, че по-малко от 40% от жените, станали жертва на насилие, търсят помощ.

Всяка трета жертва на убийство в България през 2020 г. е била жена, според статистиката на МВР. През 2019 г. са извършени общо 80 убийства, 25 от които са на жени. Две трети от тях са убити от най-близките си хора, според данните. В началото на 201 9г., след отхвърлянето на Истанбулската конвенция, Парламентът прие промени в Наказателния кодекс, с които домашното насилие вече се квалифицира като престъпление.

Всеки трети човек у нас е ставал свидетел или познава някой, който страда или е бил малтретиран в дома си. За съжаление често замълчаваме, не съобщаваме за домашно
насилие. Оставаме безучастни към тези проблеми. Време е всеки от нас да даде своя принос към решаване на проблемите с домашното насилие, въобще с насилието над момичета и жените.