В Старозагорско няма регистрирани екзотични заболявания по говедата и овцете, няма и регистрирани тревожни явления в тази посока.Няма и опасност от епидемии.

Това е изводът от проведената съвместна среща между областния управител инж. Георги Ранов и д-р Дамян Миков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Стара Загора.
Заради промените в климата и затоплянето и у нас се създава добра среда за виреене на кръвосмучещи насекоми, които до скоро са обитавали предимно страни със средиземноморски климат, но вече има предпоставки те да се появят и у нас. Това е и причината ветеринари и специалисти да са нащрек.
Фермерите и ветеринарните лекари са предупредени при констатиране на симптоми на непознато за тях заболяване по животните, да сигнализират веднага в Агенцията, за да могат да бъдат направени своевременно необходимите изследвания за изясняване на болестта. Животновъдите в областта са получили насоки и списък с препаратите за профилактика и превенция от подобни заболявания.