За първи път възстановка показва откриването от цар Борис III на паметника на Шипка Кулминацията на тазгодишните тържества на връх Свети Никола ще бъдат на 20 август, когато ще отбележим 145 години от „Шипченската епопея“. Освен традиционната историческа възстановка на епичните боеве по време на Руско-турската война, тази година НД „Традиция“ ще представи и речта на цар Борис III при откриването на монумента. Това се прави за първи път.
През 1920 г. живите ветерани-опълченци се събират на конгрес и решават да се построи Паметник на свободата на връх Свети Никола в прохода Шипка. Средствата за изграждане на паметника са събирани като доброволни дарения от целия народ. Конкурсът за паметника е спечелен от архитект Атанас Донков и скулптора Александър Андреев, който заедно с Кирил Шиваров изпълнява монументалната фигура на лъва. Основният камък на паметника е положен на 24 август 1922 г., а изграждането му завършва през 1930 г. На 26 август 1934 г. паметникът на връх Свети Никола е тържествено открит от държавния глава цар Борис III пред многохилядно множество.
„На същата дата в Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ ще бъде открита документалната изложба „Випуските на свободата“. На нея са представени осемте тържествени церемонии, при които български курсанти от военните училища са получили своето първо военно звание на историческия връх. Първото производство е било през 1928 година, когато паметника още не е бил завършен, а последното през 1991 година“, сподели директорът на музея д-р Чавдар Ангелов.
На 19 август ще се проведе традиционното състезание по изкачване на стъпалата към паметника.