Пъстроцветна декоративна иглика, бял, розов и син зюмбюл с луковица, червен карамфил в целофан масово извадиха търговците на цветя за 8 март. Макар и два дни преди самия празник, на централния пазар в Казанлък и в цветарските магазини вече се усеща оживление. Наред с традиционните цветя като хризантеми, които се предлагат за 4 лева, рози – от 4 до 6 лева, карамфили от 1 лев, а опаковани - за лев и петдесет стотинки, на щандовете „цъфнаха“ и пролетните цветя. Изобилието сред тях се пада на култивираната иглика. Пъстротата й наистина привлича окото с жълти, червени, розови, бели и меланжирани цветове, могат да се намерят и на ниски цени от 2-2.50 лева. До тях се кипрят зюмбюлите. Подредени един до друг розови, бели, сини и виолетови те примамват не само с нежните си цветчета, но и със силния си аромат. Продават се заедно с луковици и цените им варират от 3 до 8 лева, в зависимост от бройката в една опаковка. Предпочитанията на по-практичните хора са към тези два вида цветя, тъй като не са толкова претенциозни, могат да се засадят в саксия или в градината, а освен всичко това – носят и пролетта в себе си. Доста по-малко е предлагането на лалета и фрезии, вероятно, защото са по-нетрайни, а и са по-скъпи.

Отделно от това, за 8 март цветари изработват и огромни букети, предимно по поръчка, оформени като сърце, в кошници или дузина различни стръкове, елегантно събрани в кръг. И вечнозелените растения също намират място на празничния цветен пазар – драцена, туя, кипарис, дават заявка за дълголетен подарък.

Според проучване сред пълнолетни мъже, проведно по повод Международния ден на жената, освен цветя, нежната половина от човечеството очаква и подаръци за 8 март. Най-популярният технологичен подарък за празника са интелигентните аксесоари - фитнес гривни и часовници. Следват смартфоните, безжичните слушалки и прахосмукачка – робот. Много популярни за подарък са също ваучерите за луксозни стоки или козметични услуги, както и красиво бельо, бижу, парфюм, сладкиши. Но сред всички предпочитания Номер 1 си остават Цветята.