Участници от пет държави (Румъния, Сърбия, Гърция, Полша и Италия) се събират в крепостта Царевец във Велико Търново за седмото издание на Международния фестивал на историческите възстановки „Средновековен Търновград“. Откриването е тази вечер, от 17 часа на площад „Иван Асен II“, пред входа на Царевец. Над 180 участници до неделя (26 юни) ще пресъздадат ежедневието, изкуствата и войнските умения на България, Византия и Европа от периода XII-XIV век..
Италианци, румънци, поляци, сърби и българи от клубове за историческите възстановки се включват в реконструкциите, чиято тема тази година в крепостта Царевец е „Цар Иван Александър – любов и дипломация“.
Самият фестивал е предизвикателство. Организаторите всяка година се стараят да надграждат, да разширяват формата, предлагайки повече атракции, повече и по-достоверни исторически възстановки. Славата на търновския фестивал се носи из цяла Европа. Организатори са Община Велико Търново, заедно със сдружение „Търновци“, дружество „Традиция“ и Регионалният исторически музей. Събитието се провежда за седма година.
Три дена в крепостта Царевец ще има демонстрации на занаяти, бит и традиции от Средновековието, дори ще може да се опита вкуса на онова време, при демонстрациите на вкусни гозби по старинни рецепти. Най-атрактивни за зрителите са стрелбата с лък, бойни игри и турнири, в които ще се включат участници от различни страни. В програмата са включени още и куклен театър, тематично представяне на средновековното облекло и въоръжение. Вечерите ще завършват с концерти и огнено шоу.
В Двореца на крепостта Царевец ще „оживеят" славните времена на управлението на цар Иван Александър (1331 - 1371 г.), наситени с дипломатически совалки и сърдечни вълнения, непощадили монарха.
Театралният спектакъл „Сказание за любовта и разума“ е на 26 юни, неделя, от 12 ч. с участието на актьорите Детелин Кандев, Иван Митев, Виктор Терзийски, Милен Иванов, Стефка Златкова и Никол Бойчева от МДТ "Константин Кисимов", под режисурата на Антони Цонев.