Взривът в „Арсенал“- умишлено причинен? Основна версия на разследващите

Образувано е дело за умишлено причинен взрив, версията за умисъл е една от основните при възникналия взрив днес в завод 4 на „Арсенал“ Казанлък.
Това заяви окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов, по повод инцдента тази сутрин в склад с капсул –детонатори на територията на „Арсенал“- площадка Мъглиж.
Именно заради версията за умисъл случаят е поет от Националната следствена служба.
При взрива, станал около 9,20 часа тази сутрин леко пострадаха 6-тима работника от съседни помещения, които получиха различни прорезни и травматични рани, вследствие на счупени стъкла и осколки от дограми от взривения склад.


При доказване на версията за умисъл, предвиденото наказание в Наказателния кодекс е от 3 до 12 години лишаване от свобода, каза още Окръжният прокурор на Стара Загора.
Вследствие на взривната вълна, складът е изцяло разрушен, изпочупени са стъклата на постройки и цехове на разстояние от 60-70 метра.

Ивайло Ангелов от Националната следствена служба, чийто следователи работят на терен заяви, че във взривения склад са били съхранявани около 1,2 тона нови капсул детонатори. Корозията и статичното електричество като причини са изключени. Капсул детонаторите са били изолирани един от друг и съхранявани при всички мерки за безопасност. В склада е нямало и електричество.

Разпитани са вече свидетели, сред които и охранителят, който минал край склада 5 минути преди взрива. Следствените действия на терен продължават. Назначени са допълнителни експертизи.
Пострадалите работници са обслужени амбулаторно в Спешния медицински център на Казанлък и са оставени за домашно лечение.


Заради инцидента и приключване на следствените действия на терен, колективът на завода е освободен от работа до понеделник.