Върху продуктите по стандарт ще има и съответното лого – картата на България с три житни класа

Още 5 утвърдени стандарта „България” за хляб и брашно разработва Българската агенция по безопасност на храните, съвместно с експерти от бранша. Очаква се новите стандарти да бъдат обявени още тази седмица, съобщава „Телеграф”, позовавайки се на БАБХ и Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Петте нови стандарта ще бъдат за ръжено брашно, пшенично пълнозърнесто брашно, както и за ръжен хляб, пшеничен пълнозърнест хляб и ръжено-пшеничен хляб.

Те допълват гамата от съществуващите от 2011 г. стандарти „България” за бял хляб, „Добруджа” и типов хляб и съответните три типа брашна. Като основа за този стандарт е послужил БДС отпреди 1989 година.

Новите хлябове по стандарт ще се правят от български суровини, без ГМО и само от фирми в белия сектор, защото производителите им трябва да получават одобрение от БАБХ. Всичко това гарантира стриктен контрол.

Върху продуктите по стандарт – хляб и брашно, ще има и съответното лого – картата на България с три житни класа.


За новите продукти по стандарт ще има утвърдени рецептури, които също ще бъдат публикувани на сайта на БАБХ.

По материали на „Агро Телеграф”