Войната в Сирия и миграционният натиск към Европа са най-големите заплахи за националната ни сигурност във външно-политически план.

Това се посочва в годишния доклад за състоянието на националната сигурност, одобрен от парламентарната комисия по отбрана.

Годишният доклад за състоянието на националната сигурност е изключително критичен, сериозен и достатъчно детайлен, коментира ген. Константин Попов, председател на комисията по отбрана, по време на обсъждането на доклада в комисията, съобщиха от Комисията.

В доклада се съдържат информация и оценки за вътрешнополитически събития, за процеси по реализиране на международни проекти и за събития в конфликтни райони в други държави. Анализирани са сложните и противоречиви процеси от вътрешен и външен характер, които са оказали съществено влияние върху състоянието на националната сигурност.

Опасностите от външнополитически характер за националната сигурност на Република България през 2017 г. са произтекли основно от продължаващите бойни действия в Сирия, от предизвиканата от нея, както и от нестабилността в други райони на света (Афганистан, някои страни от Африка) бежански и миграционен натиск към страните от Европейския съюз, се казва още в доклада.Отбелязани са и приетите важни за политиката за сигурност нормативни, стратегически и други актове.
На заседанието на комисията са представени и удостоените офицери с висше военно звание - генерал-лейтенант Димитър Илиев, назначен на длъжността заместник-началник на отбраната и удостоен с висше офицерско звание „генерал-лейтенант“ и бригаден генерал Маргарит Михайлов, назначен на длъжността директор на дирекция „Операции и подготовка“ в Министерство на отбраната и удостоен с висше офицерско звание „бригаден генерал“.


На заседанието са присътвали и министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната ген. Боцев.

Източник: