Увеличение на острите респираторни заболявания

282 са случаите на остри респираторни заболявания, регистрирани през изминалата седмица в Регионалната здравна инспекция в Стара Загора. Те са с 47 повече от предходния седемдневен период, а спрямо последната седмица на септември случаите са нараснали с 1.8 пъти - 153 са били в периода 23-29 септември.

Регистрирани са общо 19 случая на заразни заболявания, при 15 за периода 14-20 октомври. От групата на капковите инфекции 13 са заболелите от варицела, в това число има случаи от Казанлък, Стара Загора, с.Александрово, с.Тъжа.

Здравната инспекция отчита още общо 6 случая на туберкулоза, гастроентероколит, вирусен хепатит и вирусен менингит, но всички те са в населени места извън община Казанлък.

През изминалата седмица не са регистрирани епидемични взривове.

Все още е подходящо времето за ваксинация против грип. Четири щама на грипа - Бризбейн, Канзас, Колорадо и Пукет, ще ни атакуват през зимата. Грипът се очаква през декември и януари, но на организма му трябва време, за да си изгради имунна защита. За първи път възрастни хора над 65 години могат да се ваксинират безплатно срещу грип тази есен, предвижда програма на Министерството на здравеопазването. За да бъде ваксиниран, човек трябва да се обърне към GP-то си. Безплатно ваксиниране против грип ще извършва и Имунизационният кабинет на РЗИ-Стара Загора.