Труден пазар за етеричните масла тази година Трудна е реализацията на тазгодишната продукция от розово и лавандулово масло, съобщиха производители на етерично-маслени култури.
Две са основните причини за това: пренасищане на пазара с тези продукти, и непродадени количества от миналата година, както и по- лошата реколта през тази.

От три години експерти в земеделието аламрират за пренасищане на пазара от насаждения с лавандула и рози, но въпреки това площите растат.
Само от лавандула, годишното производство на масло енад 100 тона в страната., като лидер в световен мащаб от няколко години е ... житницата на България- Добруджа.
Своеобразният пародокс се обяснява и с голямото количество усвоени евросубсидии в тази посока.


Масово цените на които се продава на международните пазари българското лавандулово масло са 95 лева на килограм и между 6 500-6 600 евро за килограм розовото масло.
Ценовите нива на една от емблемите на България на световните козметични пазари на практика се върна на нивата си от преди 5 години.
Шокови ценови постижения като 10-12 хиляди, а в н случаи и за рекордните 20 хиляди евро за килограм розово масло вече са невъзможни, категорични са производителите на етерично – маслени култури.

При трудния пазар за реализацията на етеричните масла, шансовете са на страната на тези, които имат създадени вече канали за продажби в чужбина.
Малките производители или трябва да продават на по-големите срещу компромис в изкупната цена, или да чакат по- добри времена за продажба на маслата си.