Две нови специалности в сферата на розопроизводството представи в Казанлък академичното ръководство на Тракийския университет, начело с ректора доц. д-р Добри Ярков. Бакалавърските степени „Етерично-маслени култури” в направление „Растениевъдство” и „Медицински козметик” в направление „Здравни грижи” ще бъдат предложени на вниманието на бъдещите студенти още от тази есен. „Те са изцяло свързани с дейността на повечето от вас и с нашия регион“, посочи кметът на община Казанлък Галина Стоянова.

„Тракийският университет е много сериозна образователна институция, с 6-о място по бюджет и 9-о по брой студенти сред държавните университети“, подчерта доц. Ярков и накратко представи двете специалности. Той призова фирмите да отворят вратите си за практическа подготовка на студентите и увери, че бизнесът ще участва в учебния процес.

Пред повече от 40 розопроизводители в региона и 12-класници от всички казанлъшки училища доц. Ярков обърна внимание върху новите възможности, които целят да подготвят компетентни специалисти в бранша, които да отговарят на потребностите на пазара на труда и са съгласувани с образователното министерство. Вече са одобрени учебните планове и се работи по магистърски програми, които да продължат квалификацията на специалистите, отбеляза доц. Нели Грозева, заместник-ректор по учебната дейност в ръководството на университета.

В срещата участваха и представители на единствения на Балканите Институт по розата и етерично-маслените култури.