Тракийски птицеглав кораб за Празника на розата догодина

Тракийският птицеглав боен кораб, който се строи край язовир „Копринка” като постижение на действащата експериментална морска археология и като атракция за туристите в Долината на тракийските царе край Казанлък, ще зимува на брега на язовира. Той се подготвя за зимни условия, за да бъде пуснат напълно готов, оборудван и в целия си блясък за Празника на розата през следващата година, каза авторът и ръководителят на проекта Атанас Димитров. Изработването на птицеглавият тракийски боен кораб е част от мащабния проект „Археосвят – по пътя на великите“ на студио „Енохфилм“. По същия проект е изработен и корабът „Резос”.

По думите му, екипаж от гребци от Националната спортна академия ще бъде двигателната сила на плавателното съоръжение, ще се използват и платната.

Ще се предлагат три вида атракции с кораба – разглеждане на съоръжението, без да се плува с него, плаване на късо разстояние и пълна програма с плаване до островчето, атракция с коне, влизане в левия ръкав и връщане обратно в изходната точка.


Корабът се строи по древна технология, изцяло от дърво, като се използва дъб, бор и черна елша, диблите също са дървени. Дължината му е 19.5 метра и тежи 3.5 тона. Котвата ще бъде от камък, а ветрилото от памук. В момента в София се изработват птичите глави, които ще бъдат поставени в двата края на кораба, който ще може да се движи и в двете посоки. Древните мореплаватели не са оставяли никакъв ръб от вътрешната страна на кораба, така че при завършването на съоръжението рано напролет цялата дървена част отвътре ще бъде излъскана като стъкло, а месец преди самото пускане на вода на кораба ще бъде направена калафата, т.е. той ще бъде опушен отвсякъде с калчища и боров катран. Веднага след като се завърши по този начин, той е готов за плаване. Задължително обаче корабът ще премине всички контроли от Държавна инспекция „Корабоплаване”- Бургас, за да се гарантира максималната сигурност и безопасност на съоръжението и плуващите с него. Разбира се, то ще бъде оборудвано със спасителни жилетки.

Според Атанас Димитров, всичко в кораба ще бъде съобразено с историческата бронзова епоха – не само плавателните елементи, но и дрехите, съдовете, изобщо цялото оборудване ще говори за бронзовата епоха от 1700 година пр. Христа. „На практика, корабът ще бъде една Машина на времето, която ще връща туристите хилядолетия назад към нашето минало и нашите предци”, каза още авторът на проекта.

За зимните месеци птицеглавият кораб е разположен в базата на Морски клуб „Севт III” – Казанлък. Тук денонощно дежурят водолази, но за самия кораб не е осигурена охрана. Водолазите на два пъти са осуетявали кражба да дъски, предназначени за строежа на плавателния съд, но не гарантират, че ще могат да предотвратят всички евентуални набези върху дървения кораб и да го опазят цял и невредим през зимата. Така че, за охраната на кораба очевидно трябва да се помисли по-сериозно.