Фолклорен ансамбъл „Гъдулица“ с ръководител Димитър Гайдаров от Казанлък заминава днес за участие в конкурса за български фолклор, който се провежда за втора поредна година в рамките на грандиозния Роженски събор, започнал тази сутрин. Миналата година ФА „Гъдулица“ спечели първо място, а 9-годишният Димитър Гайдаров /младши/ грабна отличието при индивидуалните изпълнители. Изпълнението на малкия казанлъшки талант на песента „Мари, моме, хубава“ бе записано във фонда на БНР.
Тази година 20-членният състав на фолклорния ансамбъл – хор и оркестър, заминава за участие на Рожен. Ансамбълът ще се представи с 10-минутна композиция със заглави „Тракийска сюита“, която включва хорови и ниструментални пиеси на Филип Кутев, Коста Колев и Димитър Гайдаров.
Участието на казанлъшкия фолклорен ансамбъл „Гъдулица“ е утре, събота, в 15.30 часа.


Второто участие от Казанлъшка община е на Вокална женска група при НЧ „Любен Каравелов“ от Бузовград. В първото издание на роженския конкурс жените от Бузовград спечелиха второ място с изпълнението си на автентични народни песни от Казанлъшкия край. Тази година те отново ще представят автентичен фолклор с 3 песни „Че кой ма дявол накара“, „Куне ле, Куне“, „Мари, Маро“.

В местността Рожен в Родопите днес се открива Националният събор на народното творчество "Рожен - 2016". В продължение на три дни ще бъдат представени народна музика, обичаи, обредност, словесен фолклор, танци, облекла и носии, както и традиционни български занаяти.

От стари времена на роженските поляни са почитани стари черковища, свързани с християнски светци, чиито празници са в рамките на два месеца - юли и август. През 1898 г. отец Ангел Инджов, свещеник в с. Соколовци, пръв дава идея за общ събор по тези земи, като призовава енориашите си да почетат всички светии на роженските параклиси в деня на Св. Пантелеймон - 27 юли. Рожен се превръща в място, където веднъж в годината близки, роднини и приятели могат да споделят болка и радост. Неусетно поколенията превръщат тези сбирки в традиция, организирайки родови и дружески срещи на родопчани - не само населяващи околността, но и изселени във вътрешността на страната.
Изминават 63 години и през август 1961 се провежда събор-надпяване в рамките на три дни. Ражда се емблемата на Родопа планина - самобитният гайдарски оркестър “100 каба-гайди” с ръководител Апостол Кисьов.

През 1993 г. Роженският събор е обявен като национален - поканени са да участват изпълнители от цялата страна, за да се покаже богатото фолклорно наследство на България. Проведен е за последно през 2006 година. Осем години Рожен запазва мълчание, след което се възражда за нов живот през 2015 година. Роженският събор е пазител на традициите и носи духа на българщината. Наследство, в което намираме идентичността си като нация.

На снимката: Участие на казанлъшките фолклорни състави на Роженския събор през 2015 г.