Стартираха електронните направления за PCR-тест От днес, 1 декември, вече е факт дългоочакваното издаване на електронни направления от личните лекари за PCR-тест. 17 ДКЦ в София се включиха в официалната демонстрация в присъствието на зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева и представители на „Информационно обслужване“.
Само за час и половина, от 11.00 до 12.30 часа днес, вече са издадени над 200 такива направления от различни области на страната. Жени Начева обясни, че след издаването на такива направления, пациентът не трябва нищо да доплаща.
В същото време остава и възможността за издаване на направления на хартиен носител. „Този начин на издаване на направления ще отпадне тогава, когато всички общопрактикуващи лекари пожелаят да издават само направления в електронен вид. Това е нещо, което допълнително ще се обсъжда в БЛС“ – обясни министър Начева.
Зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов от своя страна апелира пациентите да не подвеждат джипитата за симптомите, с цел да получат безплатен PCR-тест. „Това ще натовари допълнително финансово цялата система. Нека не извиваме ръцете на системата за този безплатен тест“ – заяви още той.