Област Стара Загора остава в обстановка на грипна епидемия до 31 януари. Учебният процес в присъствена форма е преустановен до 27 януари, съобщават от Министерството на здравеопазването.

За седмицата от 16 до 22 януари са отчетени нива на заболеваемост от 312.20 на 10 000 души население, поради което е удължена грипната епидемия в областта, а учениците няма да са в учебните стаи и тази седмица.

Временните противоепидемични мерки по отношение на здравната система включват: преустановяване на плановите консултации на бременни жени и деца, преустановяване на профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации в извънболничната помощ. Временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения. Засилва се провеждането на ежедневен филтър в детските заведения, като не се допускат до работа заболели лица от персонала.

МЗ напомня, че препоръчително е спазването на нефармацевтичните противоепидемични мерки като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа дистанция – ефективно както за предпазване от COVID-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път като грип и ОРЗ.