Изгубеното и намерено съкровище от гробницата до село Дълбоки, представено в 12 фототабла, ще бъде показано в Исторически музей „Искра“ по случай професионалния празник на археолога - 14 февруари.


Историята с уникалната находка от предмети, принадлежали на богат тракийски аристократ, е повече от загадъчна. Веднага след Осовобождението на България от османско владичество, през 1879 година при подготовка на терен в близост до старозагорското село Дълбоки поручик Н.П. Кляузов случайно присъства на разкриване на гробница. Подхождайки към откритието с професионалната вещина на учен, той описва артефактите. В гробницата е открит скелет с бронзова броня, върху нея е поставен златен нагръдник, а наоколо са фрагментирани железни предмети, предимно части от оръжия. Открити са още 5 глинени, 3 бронзови, 4 сребърни съда, един железен канделабър с три крака, счупен на две части, фрагменти от изтляло дърво, вероятно от дървения саркофаг, в който е било положено тялото.Изследователите на Дълбошката находка я отнасят към V в. Пр. Хр. Според Меглена Първин, археолог в ИМ „Искра“, зиданият гроб, където са открити артефактите, е сходен със зидания гроб „Светицата“ до Казанлък.


Загадката идва след откритието, когато всички предмети са прибрани първо в Пловдив, след това находката отива в Русия. През 1914 година директорът на Ермитажа откупува от археолога Спицин една сребърна чаша. Как обаче всички останали древни предмети се отзовават в Ашмолския музей в Оксфорд, където се съхраняват и до днес, никой не знае.


Богдан Филов, министър-председател на България в периода 1940-1943 година и виден български учен-археолог, родом от Стара Загора, се заинтересова за съдбата на тракийското съкровище от Дълбоки. За съжаление разбира, че само една сребърна чаша е в Русия, а останалите предмети са в Англия, обяснява историята Меглена Първин. Пак за съжаление, експонирането на находката извън Ашмолския музей е изключително скъпо, поради което по проект, финансиран от Министерството на културата, са направени само снимки на древните тракийски предмети и са подредени във фотоизложба.


Казанлъчани ще могат да разгледат изложбата в Деня на археолога – 14 февруари, в ИМ „Искра“. Откриването е в 17.00 часа.