С интерактивен урок на открито Хуманитарната гимназия почете патрона си

С интерактивен урок на открито Профилирана хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий” в Казанлък отбеляза своя патронен празник. Учебното заведение, наследник на прочутото Казанлъшко педагогическо училище, празнува своята 136-а годишнина, показвайки знанията, енергията и амбициозността на своите възпитаници и професионализма на техните преподаватели по един иновативен и нестандартен начин – със състезание между учениците. Разделени на три отбора по 4 души с по един представител от 8, 9, 10 и 11 клас, участниците мериха сили и познания пред своите съученици в 5 дисциплини - български език и литература, английски език, история и цивилизация, география и икономика и физическо възпитание и спорт. Перфектно организирана, надпреварата имаше строг регламент, който цели да излъчи най-добрия от добрите. Победител стана отборът на белите тениски в състав Божидар Стоянов от 8 "а" клас, Христиана Тотева - 9 "а", Касия Маджарова - 10 "а" и Мирослав Петров - 11 "а". Техни достойни съперници бяха момчетата и момичетата от отборите със зелени и черни тениски.

Този начин на честване на празника се прави за първи път в Хуманитарната гимназия, отбеляза директорът Румена Петрова. Той определено е впечатляващ, тъй като въвлече всички присъстващи на тържеството ученици, учители и гости в атмосферата и емоцията на състезанието.

Празникът по случай Деня на светите братя Кирил и Методий – 11 май, започна с тържествен водосвет, с поднасяне на цветя пред първия паметник в България на създателите на първата славянска азбука, намиращ се в двора на гимназията, и с традиционните поздравителни слова. „Бъдете здрави, силни и вдъхновени”, пожела на всички възпитаници и преподаватели директорът Румена Петрова. От името на кмета Галина Стоянова бе поднесено приветствие от секретаря на общината Иванка Иванова, която съобщи, че по проект училището предстои да бъде обновено.


На 7 ноември 1883 г. в центъра на България разтваря врати едно светилище на духа, гордостта на поколения казанлъчани – Казанлъшкото педагогическо училище. През годините то става част от новите духовни хоризонти на българския национален живот. Стотици негови учители и ученици записват имената си в културната история на България. Днес Профилирана хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий” наследява неговите свещени традиции. Гимназията се гордее с високия професионализъм и отговорност на педагогическия състав, с успехите на учениците на регионални и национални олимпиади и с много добрата реализация на нсвоите възпитаци в различни сфери на науката и изкуството.