Две икони на Свети Георги ще пазят 110-те български воини, които бяха тържествено изпратени от Казанлък на мисия в Афганистан. Иконите са дар от министъра на отбраната Стефан Янев и от Старозагорския митрополит Киприан, които бяха връчени днес на националния командир на 33-ия български военен контингент полковник Христо Атанасов. Той получи и сертификат за участие на контингента в мисията на НАТО „Решителна подкрепа" от изпълняващия длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, който пожела на воините попътен вятър.


Приветствия към бойците поднесоха съветникът на президента по сигурност и отбрана Илия Милушев, служебният министър на отбраната Стефан Янев, вицеадмирал Емил Ефтимов, кметът на община Казанлък Галина Стоянова. Водосвет за здраве отслужи Старозагорският митрополит Киприан в съслужие със свещеници от Казанлък и Стара Загора, след което той благослови участниците в мисията, които са изцяло от състава на 61 Стрямска механизирана бригада.На церемонията присъстваха още командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, областният управител на Стара Загора проф. Веска Шошева, председателят на ОбС в Казанлък Николай Златанов, административният директор на „Арсенал“ АД Петър Петров, кметове на населени места, много граждани и близки на бойците.


Веднага след тържествената част министърът на отбраната Стефан Янев заяви пред журналисти, че издръжката на въоръжените сили на България е недооценена през последните години. „В това отношение ние сме длъжници на армията, необходими са усилия, защото това няма да стане за два дни, необходима е и Национална пътна карта. За да знаем коя година с колко увеличаваме бюджета, за какви дейности ще се насочва той, за да се повишават бойните способности на българските въоръжени сили.“

Въпросът с участието на контингента в Афганистан в предсрочните парламентарни избори, не е решен в позитивен план, отбеляза още министърът. По думите му, организацията на подобен вот по-скоро би донесъл повече рискове и по-малко ползи – решението е по-скоро да няма избори там.