Традиционалният Национален събор на приятелите на Русия ще се проведе на 8-ми септември 2018 година на брега на яз. “Копринка”. Тази година е неговото 15-о издание. В програмата на Събора са включени редица събития като отдаване на почит и поднасяне на венци и цветя на паметника на ген. Скобелев, намиращ се на едноименнната улица в Казанлък, изграден с помоща на НД „Русофили” и Община Казанлък, поклонение пред Паметника на Свободата на връх Шипка, концерт на лауреатите на V Национален фестивал на руската поезия, песен и танц “Пусть всегда будет солнце”. Заключителният етап на Фестивала ще се проведе един ден по-рано в НЧ “Искра” – Казанлък.

Включено е още награждаване на победителите в ІХ Международен конкурс за детска рисунка “Обичам моята Родина”, след което започва официалният митинг. Следва награждаване на националните първенци на Фестивала „Пусть всегда будет солнце” и богата художествена програма с участие на български и руски артисти и състави.

По традиция на събора среща си дават поколения български строители в страните от бившия СССР, Коми, Донецката и Луганската народни републики, както и българи, възпитаници на руски висши учебни заведения, и руснаци, живеещи в България.

Организаторите съобщават, че на 8 септември, в деня на събора, от Казанлък до язовир „Копринка” ще има осигурен транспорт на всеки половин час в деня на събитието. Това е автобус номер 3, тръгващ от спирката срещу магазин "Билла" – Казанлък. За връщане в същия ден ще има автобуси на всеки половин час от язовира до Казанлък.