Камери ще следят от началото на новия туристически сезон за сигурността на Паметника на Свободата на Шипка, научи „ЗаКазанлък“ от управляващия националния музей, д-р Чавдар Ангелов, броени дни преди Трети март. Системата от камери и монитори започва да се изгражда още тази седмица. Ръководството на Националния парк-музей, който обединява обекти на двата исторически върха – Шипка и Бузлуджа, тези дни очаква и доставката от чужбина на 6 специализирани абсорбатори, които ще се монтират за обиране на влагата вътре в каменния паметник.
Именно влагата, е един от най-големите проблеми, които създават тежките метеорологични условия на върха. Тя руши фугите на каменните блокове, с които е облицован паметника и създава конденз във вътрешните помещения. Решението за професионалните влагоабсорбатори, ръководството на музея взима след проведена експертиза по негова инициатива. Валежите, силният вятър, големите разлики в температурите и дори – падането на мълнии върху паметника, са причините за поддържането на влагата в помещенията, въпреки отоплителната система, която гарантира 15-16 градуса по Целзий през зимата, показва експертизата на проф. Валентин Тодоров и инж. Цвятко Кадийски, които препоръчват мерки за справяне с проблема, в това число – монтирането на абсорбаторите.
Експерти по покана на ВрИД д-р Ангелов, работят и по възстановяването на огромния бронзов лъв на северното лице на Паметника на Свободата. Музеят вече има одобрен от Министерството на културата проект за реставрацията и консервацията на лъва, изготвен от д-р Петя Пенкова. Ръководството е готово и със съгласуван договор за извършване на дейностите по възстановяване на бронзовата фигура, монтирана върху паметника. За реставрацията и консервацията ще се изразходват средства, набрани в кампанията на голяма търговска верига у нас под мотото „Ние обичаме България“, която заделя за лъва на Шипка 66 хил.403 лв. целево дарение, прието и от културното министерство. Възстановяването на може да започне всеки момент, очаква се подписване на договора.
Общо четири проекта са на вниманието на ръководството Националния парк-музей през последната година, е видно от публикувания от д-р Ангелов на сайта на институцията, отчет. Вече е изпълнен проектът за новата пожароизвестителна система, която е пусната в действие. Успоредно се работи не само по видеонаблюдението и възстановяването на лъва, а и по Технически проект за ново фондохранилище в административната сграда на музея в Казанлък. Вече е купен нов професионален скенер, с който ще стартира и дигитализацията на снимковия и фотолентов фонд на музея, сподели още ВрИД на НПМ „Шипка – Бузлуджа“, д-р Чавдар Ангелов.Той отчита повишен интерес към обектите на музея за цялата 2016-та, спрямо 2015-та година. Увеличават се като цяло и ученическите и студентски посещения на Паметника на Свободата. На Шипка, за да разгледат светинята са се качили почти 80 хиляди души през миналата година. Близо 7 хиляди от тях са чужденци, предимно руснаци. В Мултимедийната зала са видени 184 прожекции на филми, свързани с българското Освобождение, 390 са изслушаните беседи. 11 изложби са уредили специалистите на Националиня музей в Казанлък и в страната. За пръв път през миналата година се проведе Национален фотографски конкурс с изложба в дните на честванията на Шипченската епопея, иницииран от екипа на д-р Ангелов, под надслов „И днес йощ Балканът...“. 140 години от летните боеве на Орлово гнездо отбелязва в специална програма през 2017-та, Националният музей с център в Казанлък. Предстои ремонт на паметника край Шейново, който също е сред обектите на НПМ. Институцията се грижи и за външните експозиции на вр. Шипка – Командният пункт на ген. Столетов, Зимната войнишка землянка, позициите на батареите във великата битка от Руско-турската Освободителна война 1877-1878 г., паметниците наоколо, гробището и Братската могила под Орлово гнездо. Двата паметника на Бузлуджа – на Хаджи Димитър и този, на Историческа поляна, също са ангажимент на служителите на този държавен музей. 105 хил.808 лв. са даренията към НПМ „Шипка – Бузлуджа“ през 2016-та година. Бюджетът на институцията е 367 хил. 808 лв.
Хиляди българи се качват на историческия връх всяка година на Националния празник. За осигуряването на събитието вече се почиства след тежката зима пътя към Паметника на Свободата, стълбището и подходите към него. Средствата за почистването са осигурени от музея и Община Казанлък, за организацията подкрепа оказва и общината в Габрово. Вечният огън На Шипка ще гори и на този Трети март, горивната система е ремонтирана през миналата година, заедно с цялата система от ел.табла по обектите, подмяната на прожекторите с енергоефективни, ремонта на системата за водоснабдяване и външната озвучителна система.