Пътят Стара Загора-Казанлък е сред най-рисковите в България

Това показва информация, изнесена тази сутрин в Нова ТВ, позовавайки се на данни от КАТ. Статистиката е направена за първите 9 месеца на 2016 година за пътните участъци в България с най-голям брой инциденти, при които има ранени и загинали.


Влизането в класацията за най-опасните пътища на територията на България на 33-километровата пътна отсечка Стара Загора -Казанлък, е доста необичайно. Въпреки това, данните сочат, че за посочения период през миналата година, там са станали 83 катастрофи с 22 ранени. Най-честата причина за пътните инциденти е, че участъкът е почти прав и шофьорите се увличат да вдигат високи скорости.


В класацията на деветте най-опасни пътища в България, пътят Казанлък-Стара Загора е посочен на пето място.


Според данните на КАТ за първите девет месеца на 2016 г. в тези 9 пътни участъци на територията на България са станали над 1000 катастрофи, загинали са 40 души, а над 100 са ранените. Причините са от една страна опасен път със завои, висок трафик, струпване на пътни възли в комбинация с висока скорост и неправилно изпреварване.


Останалите места, където трябва да се пътува с повишено внимание, са два участъка от магистрала „Хемус”. Следващото рисково място е край Тетевен, пътят Русе-Бяла, отсечката Варна-Бургас, Карловско шосе и най-вече около село Труд. Следващите две трасета са в планински райони - пътят между Пловдив и Асеновград, следван от Кресненското дефиле. И на девето място е участъкът Търново-Дебелец, преди Прохода на Републиката.