Първият сняг на прохода Шипка вече е факт. Снежната покривка към момента е около 3-4 см.

От „Пи Ес 2014“, фирмата, която отговаря за прохода, заявиха, че имат пълна готовност за зимата. Техниката и изискуемите материали са осигурени на 100 процента.

За това съобщават от Областна администрация-Стара Загора след среща на областния управител Гергана Микова с представители на пътно-поддържащите фирми в областта и на териториалните структури, имащи отношение към зимната поддръжка. Пътят между върховете Шипка и Бузлуджа да бъде затворен с масивни метални прегради за целия зимен сезон, бе предложението на участниците в срещата. Мярката е с цел да се избегнат инциденти като този през миналата година, когато младежи, любители на силните усещания, не се съобразиха със забраната за движение по този път и затънаха с кола в преспите.

Отговарящите за почистването на магистралите фирми са заявили пълната си готовност за зимния сезон. Представителите на общините са докладвали, че имат сключени договори с пътно-почистващи фирми и са отделили необходимите средства за зимната поддръжка.

На опорен пункт Гурково се намират 3 машини и роторен снегорин, а на опорен пункт Младежки дом за действие при снеговалеж в готовност са 5 машини плюс една товарачна машина.

Републиканската пътна мрежа в Старозагорска област е с дължина около 1000 км. Обединението „Пи Ес 2014“ тази зима ще отговаря за поддръжката на пътищата от първи, втори и трети клас, а „Автомагистрали“ ЕАД и Обединение „Магистрали 2014“ ще почистват участъците от магистралите „Тракия“ и „Марица“ в Старозагорска област.