Грипът е силно заразно заболяване, разпространяващо се като коронавируса по въздушно-капков път и от него боледуват над 1,5 млн. българи. Обикновено грипните вируси започват през октомври и се разпространяват до месец май на следващата година. Всяка година в страната се внасят хиляди дози противогрипна ваксина. Очаква се тази година те да надхвърлят 300 000, предназначени в по-голямата си част за граждани над 65-годишна възраст и такива с хронични заболявания, които трябва да плати здравната каса.
Пандемията от коронавирус тази година е в основата на препоръките на лекарите за поставяне на протовогрипна ваксина. Техните опасения са, че съчетаването на двете заболявания може да има негативен ефект върху здравето на хората. Отслабеният от грипа организъм може да бъде по-уязвим за коронавируса и обратно.
В момента някои болници в страната са със запълнен капацитет, заради заболелите от КОВИД-19 и те едва ли биха могли да поемат и заболелите от грип или други заболявания.
Разлика има и в цената при ваксиниране и лечение на грипно заболяване. Противогрипната ваксина е около 20-30 лв., а лечението понякога може да стигне и до 100 лв., а при усложнения – и повече.
Затова лекарите съветват с настъпването на есента, особено рисковите групи и пациенти над 65-годишна възраст, да си поставят противогрипна ваксина.