Продължава гасенето на пожара край Казанлък, още два хеликоптера ще се включат
През цялата нощ на 17 срещу 18 август продължи борбата с пожара, който се разрази на 17-и следобед край Казанлък. Пожарникари, горски служители, военнослужещи и доброволци се включиха в гасенето на огъня.

По думите на областния управител на Стара Загора Иван Чолаков, пожарът е тръгнал при контролирано унищожаване на невзривени бойни припаси, открити в землището на село Шейново от сапьорска група. По информация от Министерството на отбраната, при унищожаването на боеприпасите на полигон „Тюлбето“ възниква пожар, който се разраства в рамките на полигона заради силния вятър и сухите треви. В неговото потушаване участват 80 военнослужещи от бригадата с един военен пожарен автомобил и две пожарни на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. В гасенето на пожара, който е в близост до вилна зона, се включи и вертолет МИ-17, който е излетял вчера в 17.18 ч. от авиобаза Крумово. Информацията от 18 август сутринта е, че се очаква в гасенето на пожара днес да се включат още два хеликоптера, като целта е това да стане до обяд, за да се предотврати разпространението на огъня при засилване на вятъра.

Няма пострадали хора. Движението на МПС в района на пожара е ограничено. Пътят Казанлък - Стара Загора е отворен само в едната лента, в посока от Казанлък към Стара Загора, в обратната посока се ползва обходен маршрут през съседните села.

„Фронтът от западната страна е спрян, а този от северната – на 4/5. Остава да се работи на североизток. Източната страна е подсигурена с просека с тежки машини от „Мини Марица-изток" и от Югоизточно държавно горско предприятие. Южната част е двулентовият път. Там някои от езиците на пожара излизат. Очаквам до час-два пътят да бъде подсигурен”, заяви пред НОВА комисар Стоян Колев, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” - Стара Загора.

Към момента по първоначални данни огънят е засегнал около 1200-1400 декара земя.

„Една малка част от тях, около 10 декара, са частни земи, 250 декара е държавният горски фонд, останалото са общински храсти и треви”, съобщи областният управител на Стара Загора Иван Чолаков. Според него, към момента няма официални данни за засегнати вилни постройки, но се очаква, че е възможно да има такива. На по-късен етап ще стане ясно дали това е така, допълни областният управител.