Пърформанс на Бузлуджа Паметникът на Бузлуджа става сцена на интересен радиобалет- пърформанс на Кръстовден, 14 септември.
Проявата е част от 24 Биенале, което се провежда в Габрово и е под надслов: „NONUMENT“.
Пърформансът е уникално представление на група LIGNA от Германия, Стефан А. Щереф и по създадена от Емилиян Гацов - Елби, музика.
В ролята на своеобразна сцена ще се превърне площадното пространство на Бузлуджа.

Представяйки примери от Централна и Източна Европа от платформата Nonument.org, шоуто подчертава паметника Бузлуджа, построен като къща – символ на Българската комунистическа партия на връх Бузлуджа на Стара планина.
Спектакълът е под формата на радиобалет - аудио скрипт, слушан и действащ от публиката, чиито членове са изведени на разходка около паметника на Бузлуджа, преживявайки архитектурата му, преразглеждайки сцени от своята история и инструктирани да изпълняват случайни жестове, някои от които напомнят дискретни жестове на протест, по подобие на използвани по време на протести в Прага от 1976 година или от парк Гези в Истанбул от 2013 година.

Проектът се реализира с подкрепата на Програма „Креативна Европа“ на Европейската комисия, Националния фонд за култура на България и със съдействието на Областното управа в Стара Загора.
Желаещите да участват в своеобразния пърформанс трябва ден преди спектакъла да донесат при организаторите смартфон и слушалки., за да получат по имейл е файл от записа, който ще се слуша по време на изпълнението.
Имейл адрес и номер за контакт: nonument2019@gmail.com / +359 882 761 353
За желаещи от Казанлък е осигурен транспорт в 12:30 часа от паркинга на „Универмаг“.
Транспортът се заплаща.