С настъпването на есента предстои отново да преминем към зимното часово време, т.е. да преместим стрелките на часовника с час назад. Смяната към зимно часово време тази година ще стане в неделя, 30 октомври 2022 от 4 часа през нощта, когато сменяме часа с един назад.
Астрономическото часово време е това, което използваме от октомври до март, тоест зимното.
Лятното часово време се използва, за да се получи по-добро съвпадение между светлата част на деня и активните часове на работещите и учащите. Местенето на стрелките в Европа е въведено през 1976 г. по искане на Франция. В България тази практика е въведена през 1979 г. С постановление от 1997 г. лятното часово време влиза в сила от 3 ч. сутринта в последната неделя на месец март.
Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник “Парижки журнал” през 1784 г., като предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано.
На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г. като мярка за спестяване на гориво във военната обстановка. Великобритания е втората държава, която в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г. САЩ последва примера ѝ през 1918 г.
През 2018-а се проведе едно от най-мащабните допитвания до жителите на ЕС, с който бе взето решение да се спре въртенето на часовника. Мотивите са, че със смяната на времето не се пести чак толкова енергия, промяната не се отразява добре на здравето на хората, а много други страни вече се отказаха от тази практика, което поражда логистични проблеми (най-вече с графиците за полети, на автомобилния, железопътния и морския транспорт.). Всяка от страните в Евросъюза трябваше да реши сама дали да избере лятното или зимното време. Все още няма окончателно решение на европейско ниво, кога ще спрем въртенето на часовниковите стрелки.