По случай 143 години от Шипченската епопея на 22 август 2020 година Паметникът на Свободата ще бъде с вход свободен за посетителите. Националният флаг ще се вее на върха, а Вечният огън ще гори в памет на героите


„Паметникът на Свободата отразява един от най-драматичните моменти в Освобождението на България от турско робство. Той е един от националните ни символи и с него е свързано националното самочувствие на нашия народ. Самият паметник обаче се нуждае от сериозна реставрационно-консервационна намеса – отбелязва директорът на НПМ „Шипка-Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов. - Последният такъв цялостен ремонт е извършен през 1981 година, преди почти 40 години. Метеорологичните условия влияят върху монумента и дойде време българската държава и българското общество да се погрижат за един от най-обичаните исторически обекти у нас“. Той допълва, че на 3 юли Министерството на културата е потвърдило, че ще се ангажира с осигуряване на недостигащите средства за провеждане на обществена поръчка, която да определи изпълнителя за изработване на проекта за ремонт на паметника. Подготовката за обявяване на тази поръчка върви в момента и очакванията са, че до 2-3 седмици това ще стане факт – ще има излъчен победител, който да изготви този толкова дългоочакван проект.


Казанлъчани пред Паметника, снимка от архива на Петя Големанова

По думите на д-р Ангелов, проектът трябва да включва реставрация и консервация на фасадите на целия паметник и цялостен ремонт на вътрешното пространство, монтиране на вентилационна система, подмяна на електрическата инсталация, осветлението, системите за охрана – видеонаблюдение, СОТ и всички останали елементи. Всичко това ще премине през няколко нива на съгласуване и ще изисква време. Ако всичко върви без проблеми, надеждите са следващата година, в навечерието на 144-ата годишнина на Шипченската епопея, проектът за реставрация и консервация на Паметника на Свободата да бъде готов, включително с количествено-стойностните сметки. Самото проектиране е с прогнозна стойност 210 хиляди лева с ДДС, като в тази сума се включва и авторският надзор, който би следвало да се изплати, едва след като започнат самите строително-монтажни работи.

Вторият етап от тези реставрационни дейности ще бъде изработването на нова, съвременна от гледна точка на възможностите за представяне, постоянна експозиция. Тя ще запознава посетителите с епичните боеве при отбраната на прохода през лятото на 1877 година, както и със самото строителство на монумента и на целия комплекс от мемориални места, които се намират в района на Шипченския проход.